Naapad u Londonu!!!

June 4, 2017, 9:22 am

Navedeno je da su napadači uletjeli vozilom među pješake na mostu, a potom noževima napali ljude na području pijace Borou.

Prema navodima londonske Hitne službe, više od 30 ranjenih je primljeno u pet bolnica širom britanske prestonice, a lakše povrijeđenima je pomoć pružena na licu mjesta. “Naoružani policajci su veoma brzo i hrabro reagovali i sukobili se sa trojicom osumnjičenih muškaraca koji su upucani i ubijeni na pijaci Borou.

Na žalost, pored toga je preminulo još šest ljudi”, kazao je šef britanskih antiterorističkih jedinica Mark Rouli.

On je naveo da su “policajci upucali osumnjičene osam minuta nakon prvog primljenog poziva (za pomoć)”, kao i da su “osumnjičeni nosili nešto nalik na prsluke s eksplozivom za koje se kasnije ispostavilo da su lažni”.

Vlasti su putem Twittera objavile da su tokom noći tri londonske bolnice bile blokirane kako bi “pacijenti, rodbina (ranjenih) i osoblje bili bezbjedni”.

Lodonska policija saopštila je da su incidenti na Londonskom mostu i pijaci Borou proglašeni za terorističke napade, dok treći incident koji se dogodio u dijelu grada Vokshol sa njima nije povezan, prenosi Rojters.

Policija navodi da je u trećem incidentu riječ o ubadanju nožem, ali se ne dovodi u vezu sa terorizmom.

Oni su incident na Londonskom mostu, kao i ubadanje nožem koje se dogodilo na pijaci koja je poznata po noćnom životu, proglasili za terorizam.

BBC navodi da su pristalice Islamske države pozdravile noćašnje incidente na društvenim mrežama, ali još niko nije preuzeo odgovornost za napade.

Namjeran i kukavički napad Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je jutros da je sinočnji napad u centru britanske prestonice bio “namjeran i kukavički”, kao i da će danas imati sastanak posvećen bezbjednosti sa premijerkom Terezom Mej, prenosi Rojters.

“Još uvijek ne znamo sve detalje, ali ovo je bio namjeran i kukavički napad na nevine stanovnike Londona i posjetioce. Najsnažnije ga osuđujem. Ne postoji bilo kakvo opravdanje za ovakva varvarske akcije”, rekao je Kan.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da se incident u Londonu tretira kao potencijalni akt terorizma.

“Nakon novih informacija dobijenih od policije i bezbjednosnih zvaničnika, mogu da potvrdim da se užasni incident u Londonu tretira kao potencijalni akt terorizma”, kazala je Mej, samo nešto više od četiri dana uoči izbora zakazanih za 8. jun, prenosi Rojters. “Ovo je istraga koja se brzo kreće”, dodala je Mej.

“Želim da izrazim ogromnu zahvalnost policiji i službama za hitne intervencije koje su na licu mjesta. Naše misli su sa onima koji su se našli usred ovih užasnih dešavanja”, rekla je britanska premijerka. Ona će danas predsedavati sastanku vladinog bezbjednosnog komiteta Kobra. Američki predsednik Donald Tramp je obavješten o incidentima u Londonu i ponudio je pomoć.

 

Nezavisne novine, agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *