Đokić: Srpska principijelno provodi Dejton, a drugi ne

February 4, 2017, 7:45 am

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić izjavio je sinoć u Bijeljini da Republika Srpska nastoji da principijelno provodi politiku sadržanu u onome što piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu, dok se neki drugi trude da je tumače tako da ona dobije drugi smisao. “U BiH je jedino moguće uspjeti ukoliko se vratimo u okvire realnosti i maksimalno ispoštujemo interese i srpskog i bošnjačkog i hrvatskog naroda”, rekao je Đokić i dodao da se sa realnošću trebaju svi suočiti, i biti hrabriji i iskreniji.

On je rekao da će u budućnosti biti neophodno mnogo mudrosti i diplomatije i u politici i u životu u cjelini, jer je za “rovitu” zemlju kakva je BiH potrebno puno političkog umijeća da bi se gradila stabilnost. Đokić je dodao da političku situaciju u BiH karakteriše niz složenih faktora vezanih za njenu istoriju, građanski rat, postdejtonsko stanje, ali i brojna zadovoljstva i nezadovoljstva koja je Dejton ostavio kao produkt usaglašavanja.

Lider SP-a je uvjeren da će politika koju ova partija provodi u narednom periodu dobijati sve više na značaju, te da će potreba za dijalogom okupljati političare za sto kako bi pronašli rješenja za brojne probleme i stvorili trajne uslove za stabilnost regiona. Đokić je naglasio da će se, ukoliko se nova politika američke administracije koju predvodi predsjednik SAD Donald Tramp bude provodila onako kako je on to započeo i najavio, ona će sigurno uticati na društvene i ekonomske promjene u cijelom svijetu.

“Moguće da će posljedica takve politike biti otvaranje nekih novih sporova i problema u svijetu. Zato mislim da će za ovaj region koji je `rovit` biti jako važno da budemo mudri”, rekao je Đokić. On je večeras u Bijeljini na godišnjem tradicionalnom skupu socijalista koji organizuje Gradski odbor SP Bijeljina rekao da se ovaj događaj upriličuje kako bi se okupili oni koji su dali značajan doprinos na lokalnim izborima 2016, kao i da bi se susreli sa značajnim aktivistima bijeljinskog Gradskog odbora.

Đokić je izrazio zadovoljstvo zbog izuzetno dobrog rezultata koji je SP ostvarila na lokalnim izborima za Skupštinu grada Bijeljina.

“Uvjeren sam da je cilj svih političara da živimo bolje, ali mi socijalisti na poseban način, boreći se za socijalno-odgovornu i pravednu Republiku, borimo se za snažnu i organizovanu Srpsku putem njenih institucija i u okviru toga, kao dio koalicije dajemo, po nama, vidljiv doprinos”, rekao je Đokić.

Predsjednik Gradskog odbora SP Bijeljina Nedeljko Jović istakao je da je večerašnje okupljanje socijalista prilika da se analiziraju rezultati u prethodnoj godini, te dogovaraju budući poslovi za nove pobjede.

 

(Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *