Zanemarivala i sina: Trudnica u Zagrebu došla na porođaj mrtva pjana

November 25, 2022, 4:53 pm

Teško je povjerovati da jedna trudnica na porođaj u bolnicu stigne posve puna alkohola.

Dogodilo se to u slučaju 25-godišnje Zagrepčanke kojoj je prije porođaja, čim je primljena u bolnicu, izmjereno 2,25 promila alkohola u krvi.

Da njena alkoholisanost nije izuzetak nego pravilo i da dotična u većoj mjeri nije brinula o svoje dvoje djece, utvrdilo je zagrebačko tužilaštvo te su ubrzo na površinu isplivale jezive stvari, a posljedice majčina neadekvatnog postupanja rođena je beba osjetila čim je ugledala svijet.

Naime, djevojčica je neko vrijeme provela na Odjelu gastroenterologije zbog slabijeg napredovanja na tjelesnoj težini pa je pregledom genetičara utvrđeno da fenotip djeteta odgovara fetalnom alkoholnom sindromu. Djevojčicu su po rođenju hranili na sondu, a s odmakom vremena paralelno s konstantnim svađama sa suprugom, 25-godišnjakinja se o higijeni djeteta nije dovoljno brinula, čime je povećala rizik da se dijete zarazi i Kovidom-19.

Tako da joj je rješenjem Opštinskog građanskog suda u Zagrebu početkom juna 2020. oduzeto pravo na stanovanje s djetetom u trajanju od godine dana, dok joj je, pak, Centar za socijalnu skrb izrekao mjeru stručne pomoći i potpore do aprila 2021. A kako u tom vremenskom periodu 25-godišnjakinja nije napravila apsolutno nikakav pozitivan korak u stabilizovanju bračnog odnosa i promjeni obrasca ponašanja, CSS Zagreb je, po utvrđenju da su život i sigurnost djeteta ugroženi, djevojčicu izdvojio iz porodice te smjestio u Dječji dom.

Osim djevojčice, 25-godišnjakinja ima još i sina kojeg je takođe, tvrdi tužilaštvo, zanemarivala. Pod uticajem Subuteksa i amfetamina prepuštala je brigu o njemu svojoj majci pa je u novembru 2021. prilikom terenskih provjera dječak zatečen u prljavoj odjeći i ispovraćan po sebi. Tako da je i on izdvojen iz porodice. S obzirom da je majka morala dostaviti test na sredstva ovisnosti, pronalazila je izgovore da to ne učini, a ujedno se nije uključila u projekte za pronalazak posla.

Dno je 25-godišnja majka dvoje djece dotakla kad je u posjeti djetetu u Dom dolazila uspavana, usporena te je frfljala dok je govorila, a jednom prilikom je otišla iz Doma bez da je obavijestila portira pa odgajateljka nije preuzela dijete.

Osim što je kao roditelj grubo zanemarila svoje dužnosti, Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu je tereti da je 21. novembra 2021. s nepoznatom muškom osobom odlučila nalaz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan prepraviti tako što je utvrđene prisutnosti u urinu amfetamina, Normabela i Subuteksa prikazala negativnima. Zatim je takav “čist” nalaz poslala voditeljki mjere intenzivne stručne pomoći dovodeći sistem u zabludu, prenosi Una.ba.

Za tužilaštvo je u konačnici počinila tri kaznena djela protiv braka, porodice i djeteta, jedno za neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta te dva kaznena djela povrede djetetovih prava kao i krivotvorenje isprava. Za nju tužioci ujedno predlažu uslovnu kaznu od godine dana.

– Ja sam malog hranila i nije bio zanemaren već samo musav. A što se tiče supruga, kad je djevojčica oduzeta, mi smo se tukli pa je došla policija i socijalna. Redovno odlazim u posjete djeci, nosim slatkiše. Igram se s njima. Alkohol sam konzumirala kad i suprug, ispred zgrade, nekoliko puta sedmično. Dok nismo radili, pomagao nam je očuh i imala sam porodiljsku naknadu. Krenula sam na liječenje i skroz se izliječila, a kad me uhvatila želja, znala sam uzeti samo komadić Subuteksa i to je to. O meni trenutno brinu mama i dečko koji se vodi kao otac moga sina – pravdala se posrnula majka dvoje djece.

Izvor: Srpska info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.