TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vlasnik “Tamarisa” traži od Srpske četvrt milijarde maraka

Vlasnik “Tamarisa” traži od Srpske četvrt milijarde maraka

Okružni privredni sud u Banjaluci do kraja godine bi trebao da donese presudu po tužbi Milorada Janjetovića, vlasnika kompanije “Tamaris” koja od Republike Srpske traži odštetu od 242 miliona maraka, jer nije mogao koristiti državno zemljište u Bajincima za koje je dobio koncesiju, saznaje portal CAPITAL.

Janjetović je, prema koncesionom ugovoru potpisanom 2007. godine, biznis planirao da proširi na državnom zemljištu površine 187 hektara u Bajincima kod Srbca.

Međutim, ispostaviće se da je zemljište na kojem je bila u planu proizvodnja ukrasnog drveća, grmlja i travnatog tepiha, opština Srbac mimo zakona ustupila na trajno korištenje mjesnoj zajednici Bajinci, te Republika Srpska nije ni mogla dodjeliti koncesiju.

Problem u zemljišnim knjigama je naknadno riješen, ali mještani koji su decenijama koristili to zemljište nisu se pomirili sa činjenicom da se ono da na korištenje Janjetoviću i godinama su činili sve što je u njihovoj moći da to spriječe.

Advokat kompanije „Tamaris“ Dalibor Pejaković kaže kako je bilo nekoliko pokušaja da se koncesionar uvede u posjed zemljišta, ali da su to mještani uvijek sabotirali, zbog čega preduzeće bilo prinuđeno da odustane od posla.

“Preduzeće je uložilo ogromna sredstva u sisteme za navodnjavanje i sjemena, koja je vlasnik izgubio. Cifra za odštetu jeste ogromna, ali je bazirana na procjeni vještaka poljoprivredne struke”, kaže Pejaković.

Prema njegovim riječima tužba je bila jedini izbor, s obzirom da je Republika Srpska odbila da sporazumno dogovori oko nadoknade štete.

“Gospodin Janjetović je tražio da mu se nadoknadi samo ono što je uložio, ali sluha nije bilo, pa je sada to prepušteno sudu da odluči. Očekujem presudu do kraja godine”, zaključio je Pejaković.

Milorad Janjetović je kratko poručio za CAPITAL kako mu je Republika Srpska dala koncesiju, iako nije imala pravo na to, zbog čega je došlo do višegodišnjeg spora.  Nije želio da prejudicira odluku suda, te nam je preporučio da ga zovemo nakon izricanja presude.

U Okružnom privrednom sudu u Banjaluci su nam rekli da je tužilac tokom postupka nastojao da dokaže da je njegovo pravo na uživanje koncesije bilo osnovano i da je njegovim osporavanjem pretrpio određenu štetu, dok je tužena strana to osporavala.

Inače, prema registru koncesija Republike Srpske, koncesija sa “Tamarisom” nije raskinuta i traje sve do 2022. godine.

Kako je naš portal ranije pisao, postoji i kontratužba koju je podnijela Republika Srpska protiv „Tamarisa“ zbog neplaćanja koncesione naknade.

U procesu koji traje već četiri godine održano je devet ročišta, a posljednje 13. februara ove godine.

“Zaključena je i glavna rasprava a stranke u postupku su dale završnu riječ”, poručeno je iz Okužnog privrednog suda u Banjaluci.

Capital.ba http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.