TV K3

android aplikacija

instaliraj

Turbe: Pucali zidovi, rušili se dimnjaci, građani u strahu

Turbe: Pucali zidovi, rušili se dimnjaci, građani u strahu

Zemljotres sa magnitudom 4.8 jedinica Rihterove skale i procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od 6-7 stepeni Merkalijeve skale, registoravan je danas u 15.11 sati sa epicentrom na planini Vlašić, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U mjestu Turbe, opština Travnik, zemljotres koji je danas pogodio BiH, pričinio je znatnu materijalnu štetu.

Tu je zabilježeno i najviše štete, a mještani kažu da su padali televizori, pucali zidovi, ali i rušili se dimnjaci na kućama.

Kako javlja Avaz, pozivajući se na građane koji su im se javili, najdramatičnije je bilo u Travniku, gdje su sa krovova padali dimnjaci, a u mnogim kućama pucali su i zidovi.

Građani su, kako navodi Avaz, vidno uznemireni i u strahu od novog podrhtavanja, a većina je napustila svoje domove i nalaze se na ulicama.

Epicentar zemljotresa bio je na devet kilometara od mjesta Turbe.

Ništa manje uznemirujuće nije bilo ni u Mrkonjić Gradu.

“Sjedila sam na krevetu kada se sve zatreslo jako. Posuđe i šolje su popadali na otvorenom u komodi”, priča uplašena mještanka Mrkonjić Grada.

Uspaničani mještani neko vrijeme su zovi jedni druge jer nisu imali informaciju gdje se tačno zemljotres desio, ali su po jačini pretpostavljali da je blizu njih.

“U epicentralnoj zoni zemljotres ovog intenziteta može izazvati oštećenja na starim i slabije građenim objektima, slike sa zidova padaju, padaju predmeti sa polica, svo  stanovništvo ga osjeti”, navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Riječ je o jednom od jačih zemljotresa u proteklom periodu u Bosni i Hercegovini.

Avaz/Nezavisne novine

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.