TV K3

android aplikacija

instaliraj

Tramp: Berlin je zbog gasa zarobljenik Rusije

Tramp: Berlin je zbog gasa zarobljenik Rusije

Američki predsednik Donald Tramp je, uoči samita NATO-a, pokrenuo snažan javni napad na Nemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin “zarobljenik Rusije”. Nemačka nije zarobljenik ruske politike, poručila je nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen.

Samit NATO-a u Briselu se održava u trenutku napetosti zbog “trgovinskog rata ” jer je Donald Tramp uveo carine na čelik i aluminijum iz Evorpske unije, Kanade i Kine.

Stoltenberg: Nije na NATO-u da odlučuje o gasovodu

Države članice NATO ne slažu se po mnogim pitanjima, uključujući i novi ruski gasovod ka Nemačkoj, ali je Alijansa jača kada se svi drže zajedno i ispuniće očekivanja u pogledu povećanja davanja na odbranu, izjavio je Jens Stoltenberg, prenosi Rojters.

Navodi se da je Stoltenberg to poručio sat vremena nakon što je Donald Tramp optužio Nemačku da je “zarobljenik” snabdevanja energentima iz Rusije.

Stoltenberg je kazao da nije na NATO-u da odlučuje o gasovodu, već da je to nacionalna odluka. On je naveo i da su se, i pored toga što Tramp koristi veoma direktan jezik kada su u pitanju troškovi odbrane, svi saveznici složili oko podele tereta i da je u 2017. zabeleženo najveće povećanje u davanjima za odbranu kakvo nije viđeno jednu celu generaciju.

Donald Tramp je, uoči početka samita NATO-a, pokrenuo snažan javni napad na Nemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin “zarobljenik Rusije” i kritikujući nemački neuspeh u povećanju davanja za odbranu, prenosi Rojters.

Američki predsednik je tokom zajedničke pres konferencije sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom kazao da je “veoma neprikladno” da SAD plaćaju za evropsku odbranu od Rusije, dok Nemačka kao najbogatija evropska zemlja podržava gasne sporazume sa Moskvom.

“A od nas se očekuje da vas štitimo od Rusije”, poručio je Tramp Nemačkoj, za koju tvrdi da je zbog gasovoda “pod potpunom kontrolom Rusije”, prenosi AP.

Nemačka nije zarobljenik ruske politike, poručila je nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen, reagujući na optužbu Donalda Trampa da je Nemačka pod “potpunom kontrolom” Moskve, prenosi Rojters.

“Nesumnjivo je da imamo mnogo nerazjašnjenih pitanja sa Rusijim”, izjavila je Fon der Lejenova na događaju koji prati samit NATO. Ona je to kazala samo nekoliko minuta nakon što se Tramp obratio novinarima tokom zajedničke pres konferencije sa Stoltenbergom.

“Sa druge strane, ne dovodi se u pitanje ni to da je potrebno održavati linije komunikacije između zemalja ili saveza i njihovih protivnika”, rekla je nemačka ministarka, odgovarajući na pitanje o Trampovoj optužbi.

Evropska unija mora da postavi kao prioritet da za svoj enregetski sektor ima više dobavljača gasa, osim Rusije, izjavio je predsednik Poljske Andžej Duda.

Tramp je uoči početka samita NATO-a rekao da su njegovi napori naterali druge zemlje članice Alijanse da više finansijski doprinesu NATO, ocenivši da to i dalje nije dovoljno da bi se smanjio teret sa leđa američkih poreskih obveznika.

“U proteklih godinu dana, oko 40 milijardi dolara više su druge zemlje dale kako bi pomogle NATO, ali to nije ni izbliza dovoljno. SAD troše previše novca, a druge zemlje ne plaćaju dovoljno, posebno neke”, poručio je Tramp. On je ocenio da “to traje decenijama”.

“To je disproporcionalno i nepravedno prema poreskim obveznicima u SAD i mi ćemo to učiniti pravednim. Želim da pohvalim generalnog sekretara (NATO Jensa Stoltenberga) koji je radio veoma naporno na ovom problemu”, rekao je američki predsednik.

Pre polaska na samit u Briselu, Tramp je rekao da će se tokom boravka u Evropi, između ostalih, sastati i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da bi taj sastanak – mogao biti najlakši.

RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.