TV K3

android aplikacija

instaliraj

Šarović i Borenović predstvili plan deblokade Parlamenta BiH (VIDEO)

Šarović i Borenović predstvili plan deblokade Parlamenta BiH (VIDEO)

SDS i PDP pokrenule su inicijativu, kako su kazali njihovi predsjednici, za odblokiranje rada Predstavničkog doma PSBiH mijenjanjem Poslovnika tog doma.

Predsjednik SDS i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je kako je takva inicijativa legitimna i demokratska te da joj je jedini cilj da ovaj dom počne da funkcioniše.

– Inicijativa je i društveno opravdana jer trpi cijela zemlja, posebno kada su u pitanju ekonomija i investicije. Da napomenem, 40 miliona evra je na čekanju za Koridor 5C. Mislimo da ćemo osigurati podršku  drugih političkih partija. Inicijativu je potpisalo 14 poslanika. Ona se sastoji od izmjene Poslovnika koji bi omogućio rad Komisije bez koje nema konstituiranja Doma. Mislim da možemo u ovome uspjeti, a možda i ne skupimo 22 potpisa, odnosno zastupnika.

Predsjednik PDP Branislav Borenović je kazao kako je krajnje vrijeme da kao legitimni predstavnici građana reaguju.

– Godinu čekamo da se konstituiše parlament. Smatramo da imamo obavezu i odgovornost da ponudimo rješenje kako bi se sve pokrenulo. Promjenom Poslovnika želimo omogućiti da oni koji žele da rade, rade. Omogućili bismo da šest parlamentarnih komisija počne raditi. Na čekanju je i 40 zakonskih rješenja i niz izvještaja o radu institucija. Vrlo je važno da Dom radi u normalnom kapacitetu i da se svima stavi do znanja da moraju raditi jer nose odgovornost koju su dobili od građana na izborima – rekao je Borenović.

Kako je istakao, zbog devet poslanika Predstavnički dom PSBiH ne funkcionira.

Šarović je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao kako bi sjednica mogla biti održana naredne sedmice, ali da će datum biti poznat tek početkom sedmice zbog službenog puta predsjedavajućeg.

(Avaz)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.