TV K3

android aplikacija

instaliraj

Rode u prnjavorskom naselju Ratkovac (VIDEO)

Rode u prnjavorskom naselju Ratkovac (VIDEO)

Naselje Ratkovac u opštini Prnjavor postalo je gotovo prava atrakcija po rodama koje svake godine dođu i kako kažu mještani, znaju gdje im je mjesto. Svi im se raduju, jer ih i dalje smatraju simbolom sreće, plodnosti i blagostanja. Mještani koje smo zatekli u blizini porodične kuće gdje su rode napravile sklonište kažu da vole da gledaju rode koje slijeću uvijek u svoje gnijezdo i da posmatraju kako ga popravljaju, jer žele da mladima bude lijepo i udobno. Prije nego što su odlučile gdje će napraviti svoje sklonište, rode su obišle skoro svaku kuću u ovom kraju, priča nam jedna od komšinica. Dodaje da im na trenutnom mjestu najvjerovatnije najviše pogoduju sunčevi zraci i svjetlost, s’ obzirom da su tu već nekoliko godina. Komšinica Ljilja ispričala nam je i kako je počela priča sa rodama u Prnjavoru.

“Rode su došle krajem februara-početkom marta. Došle su stare rode, koje su dolazile i u protekle tri godine. Prvo leglo je bilo pet, drugo tri i sada ove godine isto tri legla. Imaju dvije stare rode, koje stalno kruže. Prije nekoliko dana došle su sva njihova “djeca” koja su ovdje izležena, nekih sedam-osam roda. One često odlaze i dolaze, a svake godine dođu, obnavljaju svoja gnijezda i legu se ovdje kod nas”, rekla je komšinica Ljiljana Jugović.

Rode jedu mnogo insekata, gmizavaca, žabe i zmije po poljoprivrednim površinama, što pomaže ljudima, a hrane se i vodozemcima, ribama, crvolikim životinjama. Naša sagovornica otkriva da su svi srećni kada one početkom marta dolete u naš kraj, ali i tužni kada krajem avgusta odlaze. Kaže da uživaju u njihovom letu, a trenutno ih je ukupno pet.

“One odlaze negdje krajem avgusta-početkom septembra, pa se potom vraćaju u februaru-martu. Dolaze uglavnom stare rode, dok mlade ne, one ponekad navrate, ali se vraćaju”, kaže Ljilja, te dodaje:

“Kada nisu tu, gnijezdo je usamljeno, staro i ružno. A, kada su one tu, gnijezdo obnove, donesu granje, zemlju, svašta nešto i lijepe ga što je iznenađenje. Gnijezdo je na početku bilo jako malo, a sada je dosta prošireno. Može stati čak pet roda. Leže obično na jajima, mislim jedno dva do tri mjeseca i tek se onda legu. Mlade ostaju u gnijezdu najmanje dva mjeseca, prije nego što prvi put polete”.

Gnijezdo su napravile na imanju porodične kuće vlasnika koji boravi u Švedskoj. Tačnije na banderi, koja prolazi kroz jedan pomoćni objekat. Prve komšije se bave poljoprivredom, imaju stoku, ali rodama ne smeta ništa, niti se boje.

“Kada smo ih prvi put vijedeli, svi smo bili srećni, jer znamo da su rode simbol sreće. Iznenađeni smo bili svi. Inače su one bile smještene negdje u gradu, mislim na firmi “Standard” i nešto im tamo nije odgovaralo, tako da su došle kod nas. I dolaze svake godine”, veselo nam priča Ljilja.

Ljilja kaže da često dolaze ljudi da fotografišu rode, jer im je iznenađnje odakle u ovom kraju rode.

Rode su zaista velike ptice. Raspon njihovih krila kreće se oko 1,5 do 2 metra. Nastanjuju veći dio Evrope, a najviše Poljsku, ali ih ima i na zapadu Azije. Sa hladnim vremenom evropske rode sele se u Afriku, dok se Azijske spuštaju južnije, u Indiju, gdje provode jesen i zimu, od septembra do marta. Putovanje do južnih destinacija traje 26 dana, dok je povratak u proljeće znatno dugotrajniji – 49 dana. Lijepo je vidjeti rodu, jer znamo da ako su se one već vratile s juga, onda je i proljeće stiglo.

Rode važe za blage i mirne, druželjubive životinje, koje se ne plaše mnogo čovjeka. Kada rode postanu par ostaju zajedno cijeli život, a životni vijek rode je 35 godina. Prema narodnom vjerovanju rode najavljuju sreću i simbol su novog života, pa ih vezuju za porodilišta. A, legenda da roda donosi bebe vjerovatno je nastala u sjevernoj Evropi, zato što se rode vraćaju nakon devet mjeseci.

Izvor: TV K3

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.