Putin: Biće teških posljedica ako se ograniči cijena ruske nafte

November 25, 2022, 9:55 am

Pokušaji pojedinih zapadnih zemalja da uvedu ograničenja na cijene ruske nafte mogu dovesti do teških posljedica po globalno energetsko tržište.

Ovo je rekao predsjednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa premijerom Iraka Mohamedom al Sudanijem, saopštila je danas pres služba Kremlja.

– Razgovarano je o pokušajima pojedinih zapadnih država da uvedu ograničenja za cijenu sirove nafte iz Rusije. Vladimir Putin je istakao da su takve akcije u suprotnosti sa principima tržišnih odnosa i velika je vjerovatnoća da će dovesti do teških posljedica po globalno energetsko tržište – navodi se u saopštenju Kremlja, prenijela je agencija TASS.

Navodi se da su Putin i al Sudani u razgovoru dali pozitivnu ocjenu aktivnostima u okviru sporazuma OPEK+.

– Obje strane su dale pozitivnu ocjenu radu Rusije i Iraka u okviru OPEK+, što omogućava da se obezbijedi stabilnost svjetskog tržišta nafte – navodi Kremlj.

Dvojica lidera razgovarali su takođe i o situaciji na sjeveru Iraka, a tokom razmjena mišljenja u vezi sa eskalacijom tenzija na sjeveru zemlje, Kremlj navodi da se Putin založio za rješavanje novonastalih pitanja političkim i diplomatskim sredstvima.

Takođe, kako se dodaje, Putin je ukazao na konstruktivne i prijateljske odnose Moskve i Bagdada, a strane su istakle tradicionalno prijateljsku i konstruktivnu saradnju između Rusije i Iraka, izrazivši odlučnost da nastave sa jačanjem odnosa u različitim oblastima.

– Posebna pažnja posvećena je izgledima za proširenje trgovinskih i ekonomskih veza – navodi se u saopštenju Kremlja.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.