TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prnjavor: Izvedena predstava “Zato što te se plašim” (VIDEO)

Prnjavor: Izvedena predstava “Zato što te se plašim” (VIDEO)

U povodu obilježavanja Dana opštine, sinoć je izvedena predstava „Zato što te se plašim“, koja se kroz tri segmenta – predstavu, predavanje psihologa i interaktivno učešće publike, bavi problematikom nasilja u društvu.

“Zato što te se plašim” je predstava o dobrom i lošem ponašanju mladih. Ujedno i savjetuje mlade da je jedino pravo rješenje problema zdrava komunikacija. Glumački ekipu čine Ivan Jevtović, Milena Nikolić i Dejan Jajčanin. Jevtović ističe da se radi o isječku stvarnosti kroz koji prolaze djeca širom svijeta, u veoma surovoj atmosferi prisutnosti nasilja.

Gost na predstavi je prof. dr. Žarko Trebješanin, psiholog. Tokom svog izlaganja upućuje djecu u problem vršnjačkog nasilja, a zatim sa njima diskutuje o predstavi i temi kojom se ona bavi.

Trebješanin naglašava da se mora pronaći racionalan, razuman način da se nasilje zaustavi, a da je važno i shvatiti da nasilje nije samo problem žrtve, individue, već ozbiljan društveni problem. “ Dešava se da u školi ako se negde dozvoli nasilje ili se ne reaguje to postaje uzor, širi se. To društvo ne sme tolerisati i takvo ponašanje mora kažnjavati. Problem nasilja je problem celog društva i svi se po automatizmu moraju odmah okrenuti protiv onoga ko vrši nasilje“ , kaže Trebješanin.

„Vršnjačko nasilje” je veliki problem sa kojim se susreću osnovci i srednjoškolci. Nažalost, to je i jedan od problema o kojima se ćuti. Mladi ne žele razgovarati iz straha da im se nasilje ne ponovi,  a institucije ne poklanjaju dovoljnu pažnju prevenciji nasilja.

Ranko Divović iz firme “Zdrav život“ iz Beograda, u čijoj je produkciji nastala predstava, kaže da program postoji oko 6 godina i da je predstavu do sada vidjelo oko 150.000 djece u Srbiji i Crnoj Gori, kao i da premijernim izvođenjem u Prnjavoru počinju aktivnosti na realizaciji projekta i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“Najosetljivije i najvažnije dečije problematike obrađujemo našim programom, uvijek je to kroz umjetnost, kroz neko iskustvo, ali i kroz stav, mišljenje i predavanje ljudi koji su veliki autoriteti u toj oblasti, kakav je profesor Trebješanin“ , kaže Divović.

Cilj predstave je podizanje svijesti kod djece o sve učestalijoj pojavi nasilja u adolescentskoj dobi i otvoreno ukazivanje na posljedice koje proizilaze iz nasilnih situacija. Predstavi su prisustvovali učenici srednje škole iz Prnjavora.

Izvor: TV K3 

 

 

 

 

 

Komentarišite

Your email address will not be published.