TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prijedor: Obilježene 24 godine od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta (VIDEO)

Prijedor: Obilježene 24 godine od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta (VIDEO)

Simboličnim spuštanjem vijenaca i cvijeća u rijeku Sanu sa gradskog mosta, u Prijedoru su obilježene 24 godine od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta.

Sanski Srbi poručuju – progon i stradanja srpskog naroda nikada ne smiju biti zaboravljeni, a prava Srba u Federaciji BiH moraju biti izjednačena s pravima Bošnjaka u Republici Srpskoj.

Bježeći u izbjegličkoj koloni, Miri Mrđa iz Sanskog Mosta u oktobru 1995. godine srušio se svijet. Njen sin Darko, prošao je sva ratišta i poginuo u rodnom Sanskom Mostu, braneći ognjište.

– Na kraju samog rata ušli su u Sanski Most, ali nisu znali da su to već preuzele muslimanske snage. Mij sin je tu zarobljen. Čekali smo tri godine razmjenu – priča Mira.

Otac poginilog borca, Milan Ilić, nikada nije uspio obnoviti porušenu imovinu u selu Dabar.

– Ta su sva mjesta ostala pusta, bez ijednog člana. Ko je izašao, izašao, ko je ostao, taj više nije ni došao živ – kaže Milan.

U znak sjećanja na progon, na gradskom mostu u Prijedoru okupilo se mnogo Sanjana, među kojima i danas većina ima prijedorsku adresu.

Mnogi od njih izbjegli su u Srbiju.

– Branili smo tada ostatak Republike Srpske, počevši od Prijedora pa nadalje. Naravno, u tome smo uspjeli. Nadamo se da se nikada takvi nemili događaji neće događati nikome, pa naravno ni nama ovdje – naglašava Draško Vulić, bivši komandant trećeg bataljona 43. Motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.

Srbi su manjina u Federaciji BiH i nemaju ni prava ni uslove života kao Bošnjaci u Republici Srpskoj, poručuju sanski Srbi.

U Sanski Most odlaze samo da obiđu grobove najbližih.

– Ja bi ih molila da se odnose prema Srbima u Sanskom  Mostu, kao što se mi odnosimo prema Bošnjacima u Prijedoru. Omogućite im put, omogućite im vodu, struju – kaže Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Grada Prijedora.

Prije rata u Sanskom Mostu živjelo je oko 25. 000 Srba, dok se do danas, prema popisu, vratilo njih 1. 300, od kojih svega 500 živi u ovoj opštini.

(TV K3)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.