TV K3

android aplikacija

instaliraj

Petković: Registar zagađivača neophodan gradu Banja Luka

Petković: Registar zagađivača neophodan gradu Banja Luka

U Republici Srpskoj se u što skorijem roku mora na napraviti registar zagađivača o tome gdje se nalazi piralen i svi ostali toksični materijali, kako bi se izbjegle ekloške katastrofe slične ovoj koja se desila u banjalučkom Incelu, poručio je danas iz Gradskog odbora SDS Banjaluka.

Predsjednik Gradskog odbora SDS Banjaluka Slavko Grbić je na konferenciji za novinare rekao da se problem prisustva piralena godinama gura pod tepih i da se ta praksa mora prekinuti.

„Tražimo da Gradska uprava i sve nadležne institucije moraju javnosti dostavljati redovne izvještaje o tome šta je učinjeno i kojoj fazi je saniranja problema sa piralenom. Pored toga još uvijek nema pouzdanih podataka na kojim lokacijama se piralen nalazi u Republici Srpskoj“, kazao  je Grbić.

On je upitao zbog čega nama podataka o mjerenju prisustva piralena u vazduhu.

Odbornik SDS  u Skupštini grada Aleksandar Petković kaže da nije jasno zašto gradski i republički inspektorat imaju različit stav o problemu sa piralenom u Incelu.

„Republička inspekcija nastoji da minimalizuje nastali problem sa piralenom u Incelu, dok je stav gradske inspekcije da je situacija veoma ozbiljna“, naveo je Petković.

On je  upitao zašto za četrnaest godina od kada je ukazano na prisustvo piralena u Incelu nije urađeno ništa.

„Pored toga postavljamo i pitanje da li će se utvrditi odgovornost za lica koja su napravila tako ozbiljne propuste koji su na kraju doveli do ekološke katastrofe i ugrožavanja zdravlja ljudi. Znamo da je u Incelu bila Fabrika vode koja je snadbjavala jedan dio naselja Ada i Toplanu sa vodom  i ko može garantovati da te materija nisu dospjele u vodu koju su one koristili“, kazao je Petković.

Iz GO SDS Banjaluka su pozvali sve institucije da se uključe u saniranje problema sa piralenom i podsjetili da je ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović omogućio da Gradska uprava dobije 600  000 dolara za saniranje ovog problema.

 

 

                                            

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.