TV K3

android aplikacija

instaliraj

NS RS: Poslanici o izmjeni Zakona o lokalnoj samoupravi

NS RS: Poslanici o izmjeni Zakona o lokalnoj samoupravi

Poslanici NS RS raspravljaju o prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se do 30. juna 2021. godine produžava rok za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama, Narodna skupština Republike Srpske nastavila je sjednicu.

Poslanik SNSD-a Nedeljko Ćorić rekao je da neće biti otpuštanja radnika u administracijama lokalnih samouprava, niti je to predviđeno Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

– Usklađivanje broja radnika ne znači njihovo otpuštanje. Ukoliko je potrebno, u Srpskoj možemo donijeti zakon ili odluku kojima bi bilo zabranjeno zapošljavanje administrativnih radnika na svim nivoima, ali ovo bi moralo biti urađeno uz kvalitetnu analizu da ne bismo ostali bez neophodnog kadra – rekao je Ćorić.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić smatra da se mora sistematičnije razgovarati o usklađivanju broja radnika u administracijama lokalnih zajednica.

– Moramo ozbiljnije pristupiti ovom problemu. Nažalost, sada na dnevnopolitičkoj osnovi razgovaramo o rješavanju viška zaposlenih – rekao je Vidić.

Šef kluba poslanika DNS-a Darko Banjac rekao je da su načelnici opština i gradonačelnici u Srpskoj tražili da bude produžen rok za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama.
– Do kriterijuma o broju zaposlenih u lokalnim administracijama došlo se kompromisom Saveza opština i gradova, Vlade i Narodne skupštine. Dogovoreno je da budu tri zaposlena na 1.000 stanovnika, a višak zaposlenih stvaran je godinama – rekao je Banjac.
Poslanik SDS-a Tomica Stojanović naveo je da treba biti odgovoran kako lokalne samouprave ne bi ostale bez potrebne radne snage.
– Kada je riječ o Bijeljini, prolongiranje roka nije potrebno, jer gotovo da nema viška radnika u administraciji. Vjerujem da u narednih godinu ili dvije broj radnika u lokalnim samoupravama može biti u skladu sa zakonom, ali se postavlja pitanje da li se to iskreno želi – rekao je Stojanović.

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi produžen je rok do 30. juna 2021. godine za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Narodna skupština će u nastavku sjednice razmatrati i Nacrt zakona o pečatima organa i institucija Republike Srpske i Nacrt zakona o zaštiti od požara.

Biće razmatrani i nacrti zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Republici Srpskoj, o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, te o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju.

Na dnevnom redu su i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Na dnevnom redu je i Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srpskoj za period od 2019. do 2028. godine i Nacrt strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Srpskoj od 2019. do 2029. godine.
Na četvrtoj redovnoj sjednici biće razmatrani i izvještaj o radu i izvršenju finansijskog plana – budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za prošlu godinu, godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2018. i godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2018.

Poslanici su juče razmotrili Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u MUP-u. Predviđeno je da se policijskim službenicima sa srednjom i višom stručnom spremom, poveća plata za više od 100 KM.

(RTRS)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.