TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nema arbitraže, Beograd sprema kontramjere

Nema arbitraže, Beograd sprema kontramjere

Beograd neće pokretati arbitražu protiv Prištine zbog enormnih taksa koje su uvedene na proizvode iz centralne Srbije, već će primijeniti kontramjere koje trenutno razmatra, pišu “Večernje novosti”.

Prema saznanjima lista, od arbitraže se odustalo jer se Unmik, koji je u ime samoproglašenog Kosova u julu 2007. godine potpisao CEFTA sporazum, proglasio nenadležnim.

U toj situaciji Beogradu je preostalo samo da tuži samoproglašeno Kosovo, a pojavljivanje “Kosova” kao pravnog lica u međunarodnom pravu, i to na inicijativu srpske strane, nesumnjivo bi se moglo protumačiti kao priznanje njegove “državnosti”, zbog čega je opcija arbitraže i odbačena, navodi izvor lista.

“Novosti” su zatražile odgovor od misije Unmik zbog čega se proglasila nenadležnom u ovom slučaju, ali nisu dobile objašnjenje.

Zbog taksa od 100 odsto uvedenik na srpske proizvode 21. novembra prošle godine, Srbija je do kraja aprila 2019. godine pretrpjela štetu od oko 150 miliona evra, odnosno, prema podacima Vlade Srbije, dnevno gubi oko milion evra.

SRNA

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.