Nastavak suđenja za zločine u Dobrovoljačkoj

September 20, 2023, 6:35 am

Pred Sudom BiH za danas je zakazan nastavak suđenja u predmetu “Ejup Ganić i drugi” za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Ročište za nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu, koje je bilo zakazano za 6. septembar, odgođeno je zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih koji se nalazi na liječenju, rečeno je tada Srni.

Sud BiH je u maju prošle godine potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH koja tereti Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su počinili ratne zločine u slučaju “Dobrovoljačka” protiv vojnika JNA.

Optuženi su da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni se, takođe, terete da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršioce, kao i pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

U jednom od najsloženijih predmeta kakav je suđenje za zločine u “Dobrovoljačkoj”, Tužilaštvo BiH najavilo je saslušanje 277 svjedoka, dok je odbrana najavila saslušanje više svjedoka od Tužilaštva.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova, objavljeno je na sajtu Suda BiH.

(SRNA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *