Lavrov: Bombardovanje Јugoslavije je otvorilo Pandorinu kutiju

December 1, 2022, 12:37 pm

NATO se vratio prioritetima Hladnog rata – žele da drže Ruse van Evrope, izjavio je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare o evropskoj bezbjednosti.

– Sjetimo se kako je nastao NATO, kada je prvi generalni sekretar alijanse, gospodin Ismej, smislio formulu “Držite Ruse van Evrope, Amerikance u Evropi, a Nijemce pod kontrolom”. To šta se sada dešava, apsolutno znači vraćanje NATO-a onim konceptualnim prioritetima koji su razvijeni pre 70 godina – rekao je Lavrov.

On je skrenuo pažnju na istrajnost Zapada da uvuče Ukrajinu u NATO, “što je bila očigledna crvena linija, čega su svjesni već dugi niz godina”.

– Predložili smo da se odustane od širenja NATO-a i da se dogovorimo o konkretnim bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu, Rusiju i EU. Nije bilo diskusije, na naš poziv na kreativan pristup ovoj situaciji rečeno nam je samo jedno: “Svaka zemlja, prije svega Ukrajina, ima pravo da uđe u NATO i niko tu ne može ništa da uradi – objasnio je Lavrov.

Podsjetio je i da je bombardovanje Јugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo.

Ruski ministar je istakao da, uspostavljanje odnosa sa Zapadom koji su ranije bili – neće biti.

– Јasno je samo to da ako, i kada, u nekom trenutku, naši zapadni susjedi, a iz susjedstva se ne može pobjeći, naši zapadni susjedi i bivši partneri se iznenada zainteresuju da nekako obnove zajednički rad na evropskoj bezbjednosti, neće moći da se obnovi. Јer obnova znači ono što je bila prije. Ali posao neće biti isti – naglasio je ministar spoljnih poslova.

Izvor: sputniknews.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *