TV K3

android aplikacija

instaliraj

Koliko se pojede čokolade u BiH?

Koliko se pojede čokolade u BiH?

Svjetski dan čokolade, koji se sutra „slavi“ širom svijeta, sladokusci iz BiH će i ove godine dočekati uz ogromne količine čokolada iz uvoza.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, već godinama uvoz čokolade raste, pa bismo do kraja 2018. mogli oboriti rekord i pojesti skoro 20.000 tona uvozne čokolade.

Za čokoladu iz uvoza građani BiH potroše skoro 150 miliona maraka godišnje.

Statistike pokazuju da je 2015. u BiH uvezeno skoro 17.500 tona čokolade, što nas je koštalo 133,8 miliona KM. Godinu kasnije uvoz čokolade je porastao na 17.700 tona, a troškovi na skoro 142 miliona KM. Lani je u BiH uvezeno više od 18.000 tona čokolade, vrijedne 144,4 miliona maraka.

Ove godine je samo do kraja maja uvezeno više od 7.500 tona čokolade, što znači da se godišnja potrošnja približava cifri od 20 hiljada tona.

Čokolada se najviše uvozi iz komšiluka, pa hvatske fabrike u BiH prodaju čokolade u vrijednosti većoj od 70 miliona maraka godišnje, dok se iz Srbije uveze više od 30 miliona KM čokolade za godinu. Zanimljivo je, međutim, da se posljednjih godina čokolada uvozi i iz Rumunije i Poljske, koja u BiH proda čokolade za više od 6 miliona maraka.

Istovremeno, domaća proizvodnja ovog popularnog slatkiša gotovo da ne postoji. U RS jedini proizvođač čokolade je „Svislajon Takovo“, ali oni čokolade proizvode uglavnom u Vršcu, a ne u Trebinju.

Kada su u pitanju brendovi, zanimljivo je da se i danas na tržištu dobro drže čokolade i čokoladice sa ukusom jugonostalgije. Upros promjeni ukusa i prodoru skupljih delicija iz Švajcarske i zemalja EU, za mnoge potrošače su još uvijek broj jedan popularne krem bananice, rum pločice, te „Krašove“, „Štrakove“ i „Zvečevo“ mliječne čokolade sa rižom ili lješnjacima, koje mnogi i danas doživljavaju kao „domaće“, mada se uvoze iz Hrvatske, ondosno Srbije.

(Srpskainfo)

Komentarišite

Your email address will not be published.