TV K3

android aplikacija

instaliraj

Golić: Može i BiH odlagati otpad na granici sa Hrvatskom (VIDEO)

Golić: Može i BiH odlagati otpad na granici sa Hrvatskom (VIDEO)

Hrvatsko ministarstvo za životnu sredinu nije odobrlio lokaciju za skladištenje radiokativnog otpada, već je samo tu lokaciju na Trgovskoj gori dala na upotrebu Fondu za finansiranje izgradnje za zbrinjavanje otpada nuklearne elektrane Krško, rekla je Srebrenka Golić, ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS

To znači da će ovaj Fond, kojem je hrvatsko Ministarstvo ustupilo lokaciju, morati prvo da provede geodetske radove.

“Stupila sam u kontakt sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem, on je kontaktirao ambasadora EU Johana Zatlera, i ukazao na ove namjere Hrvatske, ne obavijestivši susjednu državu”, rekla je Golićeva.

Kako kaže, resorno Ministartsvo je insistiralo da Savjet ministara BiH i Predsjedništvo BIH odmah uspostave pravno-ekspertski tim koji će se baviti ovom problematikom.

“Mi ćemo sve pravne metode koristiti kako bismo osujetili namjeru Hrvatske. Očekivala sam od vlasti Hrvatske da će biti dobri susjedi, da ćemo sarađivati upravo sada kada je pandemija virusa korona prisutna, a oni se sada bave ovim problemom”, istakla je Golićeva dodavši da i BiH ima otpad, i da će ga odlagati na granici sa Hrvatskom, ukoliko je to rješenje.

Izvor: Nezavisne novine 

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.