TV K3

android aplikacija

instaliraj

Cvijanović: Primijeniti iskustva Mađarske u oblasti demografske politike

Cvijanović: Primijeniti iskustva Mađarske u oblasti demografske politike

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Banjaluci sa delegacijom Mađarske koju predvodi državni sekretar za omladinu i porodicu u Vladi ove zemlje Katalin Novak.

Cvijanovićeva je istakla da je ovaj sastanak realizovan na osnovu dogovora srpskog člana Presjedništva BiH Milorada Dodika i mađarskog premijera Viktora Orbana.

– Imali smo danas priliku da utvrdimo nekoliko važnih prioriteta i dogovorili da resorna ministarstva u Vladi Srpske odu u posjetu Budimpešti da bi se realizovale dogovorene aktivnosti – izjavila je predsjedinica Srpske.

Жељка Цвијановић - Фото: РТРС

Jedna od važnih tema bila je i demografska politika.

– Mi smo fascinirani potezima mađarske Vlade kada su u pitanju demografska politika, ljudski resursi, kao i socijalna politika – istakla je predsjednica Srpske.

Ona je naglasila da je ovo bila prilika da upozna Novakovu o elementima Nacionalnog programa demografske obnove Republike Srpske koji uključuje i podršku porodici kroz različite pronatalitetne i druge mjere, kao i aktivnostima u privrednoj sferi.

Katalin Novak je istakla da Mađarska slično kao i Republika Srpska ima brojne izazove što se tiče demogrfije.

–  I kod nas se broj stanovnika značajno smanjuje. Međutim, sa tim problemom se ne susreće samo Republika Srpska, BiH, ili Mađarska, već gotovo sve zemlje regije i Evropske unije. Mnogi mladi napuštaju svoje države. Sve koji imaju djecu pomažemo poreskim olakšicama, porije svega porezom na dohodak – navela je ona.

Каталин Новак (Фото: РТРС)

Naglasila je su podsticajne mjere Mađarske vezane za rad.

– Naš je cilj da svi mladi bračni parovi mogu imati djece koliko hoće, i da ih sebi priušte čak i u mlađoj dobi, u 20-im godinama. Taj bračni život pomažemo sa 35.000 evra kredita – izjavila je ona.

Ona kaže da je potrebno stvoriti ambijent u kojem su mladi i porodice u centru pažnje, te da je za Mađarsku izuzetno značajno što privreda jača svake godine.

– U prošloj godini smo imali najviše sklopljenih brakova u posljednjih 30 godina, što je nemjerljivo. Spremni smo da naša iskustva stavimo na raspolaganje Republici Srpskoj, a Mađarska će učiniti sve da zemlje zapadnog Balkana završe evropsku integraciju – istakla je Novakova.

Ona je izrazila uvjerenje da će BiH što prije dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Novakova je zahvalila Cvijanovićevoj za poziv da dođe u Republiku Srpsku i pozvala stručanjake iz Srpske u Mađarsku.

RTRS

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.