TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ćeranić tvrdi da su džihadisti BiH opasnost za cijelu Evropu

Ćeranić tvrdi da su džihadisti BiH opasnost za cijelu Evropu

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić izjavio je da su ocjene francuskog predsjednika Emanuela Makrona o stanju na zapadnom Balkanu, konkretno u BiH u vezi sa radikalnim islamistima za zapadnu diplomatiju – suočavanje sa istinom.

– Dakle, ispostavilo se da na zapadnom Balkanu, u bezbjednosnom smislu, problem nisu (srpski član Predsjedništva BiH) Milorad Dodik i Srbi, nego ratnici džihada koji se u sve većem broju vraćaju sa sirijskog ratišta u BiH. Oni su opasnost ne samo po BiH i region, nego i za cijelu Evropu. Makron je zato i reagovao i ne treba uopšte sumnjati da francuske službe bezbjednosti u BiH imaju dovoljno informacija o svemu što se dešava – rekao je Ćeranić.

On za Sputnjik kaže i da je Makron, kada je dijelio “epitete”, sigurno mislio i na unutrašnje političko pitanje BiH.

– Ovo jeste prst u oko Sarajevu, ali je i pokazatelj da EU gradi vlastitu politiku, jer je Makron najavio osnivanje evropskih oružanih snaga, što je otklon od američke politike. A sadašnju politiku Sarajeva podržava “duboka držav” Amerike – naveo je on. Prema Ćeranićevim riječima, vjerovatno i njemački kancelar Angela Merkel misli isto kao i Makron, ali to iz određenih razloga ne želi javno da kaže.

– Vjerujem da će sada uslijediti i razni testovi i analize francuskih analitičara i siguran sam da on to nije rekao tek tako, već je to dio šire politike prema zapadnom Balkanu, što se vidjelo i iz njegove prethodne odluke da ne dozvoli otvaranje pregovora sa Makedonijom i Albanijom – rekao je on.

Ćeranić je dodao da su reakcije iz Sarajeva na Makronovu izjavu očekivane, te da (predsjedavajući Predsjedništva BiH) Željko Komšić glumi velikog državnika i da je samo zato pozvao francuskog ambasadora na razgovor.

(Srna – Foto: Arhiva)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.