Žute mrlje na jastucima: Stručnjaci otkrili zbog čega nastaju i kako ih najlakše ukloniti

May 2, 2022, 6:42 am

Muče vas žute mrlje na jastučnicama i jastucima, ne znate kako ih se riješiti, stručnjaci za čišćenje su otkrili na koji način ih možete ponovno učiniti bijelima.

Spavanje u čistom krevetu na svježe opranoj posteljini je jednostavan luksuz koji svaki san čini slađim, ali pospremiti krevet znači promijeniti jastučnice i suočiti se s ružnim žutim mrljama koje muče i najmarljivije domaćice, piše net.hr.

Stručnjaci iz Lifehackera znaju kako nastaju gadne mrlje, kako ih se najbolje riješiti te kako ih izbjeći.

Problem znojenja

“Što se netko više znoji, to više vlage prodire kroz jastučnicu i na vaš jastuk, uzrokujući mrlje”, objasnili su stručnjaci iz Lifehackera.

Ako ste skloni znojenju u snu, taj znoj vjerojatno uzrokuje velike mrlje na vašim jastucima.

Ali žute mrlje mogu biti posljedica bilo kakve vlage: masnoća s vašeg tjemena, voda iz odlaska u krevet s vlažnom kosom, šminka ili proizvodi za njegu kože, pa čak i slinjenje može biti krivac.

Nakon što primijetite promjenu boje, trebali biste je pokušati ukloniti odmah. Vjerojatnije je da ćete uspješno ukloniti mrlje ako ih odmah riješite.

Što učiniti sa žutim jastucima i jastučnicama?

Prema Lifehackeru, trebali biste oprati jastuke pazeći da se pridržavate uputstva na etiketi. Ako vaši jastuci imaju duboke mrlje, možete dodati dva proizvoda za pranje u svoje rublje kako biste ih očistili.

Uz deterdžent dodajte pola šalice izbjeljivača i pola šalice boraksa na svoje jastuke, a zatim slijedite uobičajeni način pranja i sušenja.

Ako postoje mrlje, možete ih tretirati na mjestima, koristeći svoje omiljeno sredstvo za uklanjanje mrlja ili pastu od sode bikarbone i vode.

Preporuka stručnjaka

Perite jastuke barem dva puta godišnje za najčišću i najzdraviju spavaću sobu, a nakon što ih operete, zaštitite ih od budućih mrlja dodatnim slojem sigurnosti.

“Stavljanje vodootporne zaštite za jastuk prije jastučnice, može spriječiti veliku promjenu boje”, preporučuju profesionalci, piše TheSun.

Nezavisne.com (Foto: Shutterstock )

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.