Župljanin: Premještanje migranata UDAR na srpska povratnička naselja

November 9, 2019, 9:55 am

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka Slobodan Župljanin smatra da je odluka vlasti Bihaća da migranti iz ovog grada budu prebačeni u srpsko selo Lipa, udar na srpska povratnička naselja u Federaciji BiH (FBiH) da bi Srbi ponovo napuštali svoja ognjišta.

– Premještanje migranata samo u srpska sela poruka je da Srbima tamo nije mjesto i da sa tog prostora trebaju što prije da se sele – rekao je Župljanin.

On je istakao da je ovo u suštini nastavak jedinstvene politike Sarajeva i FBiH da se stalno vrši pritisak na srpsko stanovništvo sa namjerom da se FBiH očisti od Srba, a ako je ikako moguće i čitava BiH.

Župljanin je podsjetio da je svima poznato da se mali broj Srba vratio i ostao u FBiH zbog toga što im nisu stvoreni nikakvi uslovi za održiv povratak i normalan život na tom prostoru.

Župljanin napominje da srpsko stanovništvo u ti selima ima opravdan strah, jer se vidjelo da u naseljima gdje migranti borave ne prođe nijedan dan bez ozbiljnih incidenata.

– Ovo je vrlo loša poruka za Srbe u FBiH i Republici Srpskoj. Očito da vlasti na nivou BiH, vlasti Unsko-sanskog kantona i Bihaća nemaju odgovora na migrantsku krizu i onda im je najlakše predlagati da se migranti smjeste u povratnička sela kako bi nastavili sa čišćenjem Srba sa tih prostora – zaključio je Župljanin.

Gradsko vijeće Bihaća dalo je juče saglasnost da na lokaciji Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca, kao jedinoj koja je u gradskom vlasništvu, bude formiran privremeni prihvatni centar za migrante.

(Srna – Foto: Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *