TV K3

android aplikacija

instaliraj

Zmijanski vez od danas zvanično na listi UNESKO

Generalna direktorica UNESKO Irina Bokova uručila je danas u Sarajevu predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću sertifikat za uvrštenje zmijanskog veza na nematerijalnu listu kulturne baštine UNESKO koji je Ivanić predao direktorici Muzeja Republike Srpske Nadi Puvačić.

Zmijanski vez od danas zvanično na listi UNESKO

Ivanić je istakao da su kompleksnost zmijanskog veza, kao i činjenica da je to još uvijek “živuća škola”, presudni razlozi zbog kojih je UNESKO dodijelio ovaj sertifikat.

Napomenuo je da je još jedan razlog posjete Bokove BiH obilježavanje 10. godišnjice upisa Starog mosta u Mostaru na listu svjetske kulturne baštine UNESKO.

NIvanić je naglasio da oba događaja šalju pozitivnu poruku iz BiH, jer se radi o različitim kulturnim vrijednostima, ali zajedničkim pozitivnim porukama, na koje, kako je rekao, možemo biti ponosni, jer smo dali značajan doprinos svjetskoj kulturi.

On je pohvalio kustose muzeja u Banjaluci koji su na ovom projektu snažno radili posljednjih mjeseci, ističući da je zmijanjski vez veoma komplikovan i težak za izradu.

Ivanić je u ime građana BiH i Predsjedništva uputio izraze zahvalnosti UNESKO za značajnu pomoć u promociji različitosti u BiH.

Zmijanjski vez je od sredine 19. vijeka do danas zadržao ornamentalnu formu, specifične je izrade i uvijek je tamno-plave boje.

Bokova je rekla da su dodavanje upisa na reprezentativnu listu UNESKO, te izgradnja mostova, koji su mostovi u konkretnom, ali i u figurativnom smislu, načini koji doprinose unapređenju odnosa u BiH.

Naglasila je da je 10. godišnjica upisivanja Starog mosta u Mostaru na listu svjetske kulturne baštine, posebno u okolnostima kada u svijetu svjedočimo nasilju u kojem se uništava kulturna baština, veliki razlog za proslavu, jer je na ovom primjeru viđeno kako mostovi trebaju da se grade, a ne ruše.

Nakon razgovora s Ivanićem, Bokova je zaključila da još ima primjera kulturne baštine u BiH koji se mogu uvrstiti na UNESKO listu, jer, kako je istakla, “BiH definitivno ima dosta toga da ponudi u smislu kulturne različitosti”.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.