TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ženski broš pronađen u Estoniji pripada vikinškom periodu

Ženski broš pronađen u Estoniji pripada vikinškom periodu

Potpuno očuvan broš iz ranog vikinškog perioda, koji je otkriven u Estoniji, jedan je od predmeta pronađenih u sjeveroistočnom dijelu ove države. Smatra se da je pripadao ženi rođenoj na ostrvu Gotland koja se nekad tokom života preselila na prostor današnje Estonije. Bronzani broš pronađen je u mjestu Varja, a arheolog Mauri Kiudso sa Univerziteta u Talinu naglasio je da je broš pronađen u jednom komadu.

“Dekorativni predmet pronađen je u potpunom obliku, sa malim oštećenjem na površini, što je vjerovatno uzrokovano obrađivanjem zemljišta. Pregledom broša otkriveno je da je iz ranog perioda doba vikinga”, rekao je Kiudso i dodao da igla, vjerovatno napravljena od čelika, nije pronađena. Takođe, objasnio je da je nekoliko sličnih pronađeno na Gotlandu.

Istraživač Indrek Jets, koji je upoznat s periodom, naglasio je da životinjski ornamenti na brošu predstavljaju takozvani Broa stil, što pomaže da se period nastanka broša smjesti u osmi ili deveti vijek.

Za razliku od predmeta koji su pripadali ratnicima, ženski dekorativni predmeti skandinavskog porijekla rijetko su otkrivani u Estoniji. Jedini broš sličnog oblika pronađen je u Zapadnoj Estoniji i smatra se da je iz kasnog perioda vikinga.

(Tekst i foto: N:N)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.