TV K3

android aplikacija

instaliraj

Zemlja je došla do devete tačke, iza nje slijedi katastrofa

Zemlja je došla do devete tačke, iza nje slijedi katastrofa

Svijet je možda već prešao devetu ključnu “tačku prekretnicu”, što će dovesti do katastrofalnih klimatskih promjena, upozorili su naučnici.

Tačke prekretnice koje smo već prešli su, redom: topljenje arktičkog morskog leda, grenlandskog ledenog pokrivača, borealne šume ili tajge, permafrost (takozvani trajni led), sjevernoatlantska meridijanska obrtajuća struja, amazonska prašuma, korali u toplim morima, ledeni pokrivač zapadnog Antarktika i dijelovi istočnog Antarktika.

Posljednje upozorenje naučnika znači da smo u vanrednom stanju na planeti i da postoji mogućnost da čovječanstvo nestane sa njenog lica. Toliko štete je već nanijeto u ovih devet oblasti ključnih za klimu, da bi se efekti globalnog zagrijavanja mogli ubrzati i stvoriti smrtonosni domino efekat.

Gubitak amazonske prašume i ledenog pokrivača Antarktika i Grenlanda su šteta od koje se naša planeta možda nikada neće oporaviti, prenio je San.

– Prije oko deceniju smo identifikovali grupu potencijalnih tačaka prekretnica za sistem Zemlje. Sada vidimo dokaze da je više od polovine njih aktivirano – ukazao je autor studije, profesor Tim Lenton sa Univerziteta Ekseter.

Tim – sastavljen od najboljih naučnika iz Velike Britanije, Njemačke, Danske i Australije – naveo je da je potrebna hitna akcija kako bi se smanjile dalje emisije štetnih gaosva, prije nego što se pređe još jedan prag.

 

 

 

– Rastuća prijetnja brzih, nepovratnih promjena znači da više nije odgovorno da sjedimo i čekamo. Situacija je hitna i potrebna je hitna reakcija – istakao je Lenton.

Tačka prekretnica se doseže kad određene posljedice globalnog zagrijavanja postanu nezaustavljive, poput velikog gubitka leda na Antarktiku. Među njima su i topljenje permafrosta u Rusiji, izumiranje korala i usporavanje okeanskih struja u Atlantiku. Suše u amazonskoj prašumi i požari tu i na sjeveru Kanade i Rusije takođe se smatraju raskršćima koja su sada “aktivna”.

S obzirom na način na koji je povezan ekosistem Zemlje, kako se dođe do određene tačke prekretnice druge koje trenutno nisu aktivne poguraju se bliže tom pragu. Ova kaskada promjena podstaknutih globalnim zagrijavanjem prijeti da ugrozi postojanje ljudske civilizacije. Samo će usljed gubitka velikih ledenih pokrivača na Grenlandu i Antarktiku nivoi mora porasti za 10 metara i istjerati milione ljudi iz obalskih područja. Promjene u atlantskoj struji izazvale su češće i destruktivnije uragane širom zapadnog svijeta. Ranije je smatrano da će planeta trebati da se zagrije za pet stepeni Celzijusovih da se pređe tačka prekretnica Zemlje, međutim, dokazi pokazuju da smo već negdje između 1-2 stepena.

– Naučno gledano, ovo pruža snažne dokaze za proglašavanje vanrednog stanja na planeti. Moramo pokrenuti globalnu akciju koja će ubrzati put ka svijetu koji može nastaviti da se razvija na stabilnoj planeti – izjavio je koautor studije, profesor Johan Rokstrom sa Instituta Postdam u Njemačkoj.

Skoro 200 zemalja je potpisalo Pariski klimatski sporazum 2015, obećajući da će održati globalno zagrijavanje ispod dva stepena Celzijusovih. Međutim, i ako se ta obećanja u vezi emisije štetnih gasova ispune, doći će do zagrijavanja od tri stepena.

– Možda smo već prešli prag za kaskadu među povezanim tačkama prekretnica – kaže Lenton.

– Ipak, stopa kojom napreduju i stoga rizik koji predstavljaju se može ublažiti smanjenjem naših emisija.

Naučnici su upozorili da, ukoliko se pojavi unutrašnja kaskada i ne može se izbjeći globalna tačka prekretnica, onda je ovo egzistencijalna prijetnja za civilizaciju.

(Srpskainfo – Foto: Arhiva)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.