Zeljkoviću i saučesnicima prijeti 15 godina robije

September 21, 2021, 3:15 pm

Branislavu Zeljkoviću, direktoru Instituta za javno zdravstvo RS i saučesnicima osumnjičenim za zloupotrebu „tešku“ 790.000 maraka, prijeti do 15 godina robije, ukoliko se, naravno, tokom sudskog postupka dokaže njihova krivica.

Naime, Republičko javno tužilaštvo sumnjiči Zeljkovića, te Dragana Dubravca, direktora firme „Promeding“, Slavka Bojića, direktora firme „Prokontrol“, i Sašu Markovića, vlasnika turističke agencije „Travel for fan“ za zloupotrebu službenog položaja, i to najteži njegov oblik.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, za ovo krivično djelo predviđena je maksimalna kazna od 15 godina zatvora.

Finansijska istraga

Izvor Srpskainfo otkrio je da se istraga u slučaju zloupotreba „teških“ 790.000 maraka nastavlja i u narednom periodu.

– U sklopu istrage izvršiće se i finansijska istraga, a da li će ona otkriti neka nova imena u ovom trenutku se ne može tvrditi. U svakom slučaju, nakon analize svih dokaza koji se prikupe biće donesena odluka zasnovana na zakonu – objasnio je izvor Srpskainfo iz pravosuđa.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Okružni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor Zeljkoviću i saučesnicima, koji može trajati do mjesec dana.

Pritvor je određen zbog uticaja na svjedoke, odnosno opasnosti da će osumnjičeni uništiti ili sakriti dokaze bitne za krivični postupak, ukoliko se budu branili sa slobode.

Advokati osumnjičenih najavili su podnošenje žalbi na odluku o određivanju pritvora Zeljkoviću, Dubravcu, Bojiću i Markoviću.

Neregistrovani za promet medicinskom opremom

Zeljković i ostali su osumnjičeni da su od 25. marta do 25. maja prošle godine iskoristili vanredno stanje proglašeno zbog pandemije virusa korona, te u dva odvojena slučaja oformili konzorcijum firmi, koji je učestvovao na pregovaračkim tenderima Instituta za javno zdravstvo RS u postupcima nabavke medicinske i zaštitne opreme.

Materijalna šteta koju su, prema informacijama iz tužilaštva, počinili osumnjičeni iznosi 790.000 maraka.

U oba slučaja na gotovo identičan način su izvučene pare iz Instituta.

U prvom slučaju, Slavko Bojić, direktor firme „Procontrol“, i Dragan Dubravac, direktor firme „Promeding“, zaključili su ugovor o formiranju konzorcijuma za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski sa JZU Institut za javno zdravstvo RS.

Osumnjičeni su bili svjesni da „Procontrol“ nije registrovan za promet medicinskom opremom, niti je upisan u registar veleprometnika medicinskim sredstvima.

Tender

Branislav Zeljković je, prema navodima iz istrage, u ovom slučaju iskoristio službeni položaj kao direktor Instituta za javno zdravstvo i pribavio korist firmi „Procontrol“ u iznosu od 241.000 maraka, a na štetu Budžeta Srpske.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Zeljković je iskoristio vanredno stanje izazvano pandemijom virusa korona u Srpskoj, kada su građani bili pod nezapamćenom represijom i zatvaranjem u kuće, pa nakon što je „Procontrol“ dostavio ponudu IZJZ za nabavku 50.000 medicinskih maski ukupne vrijednosti 345.000 maraka bez PDV, Zeljković je u ime IZJZ proveo postupak javne nabavke pregovaračkim postupkom i bez objave obavještenja o nabavci 50.000 respiratornih maski.

– Količina i vrijednost nabavke utvrđena je na osnovu ponude firme „Procontrol“ od 24. marta prošle godine. Zeljković je poziv za učestvovanje u postupku javne nabavke uputio firmi koja nije ni bila kvalifikovana za učešće na tenderu, niti je imala dozvolu Agencije za lijekove BiH, kojom se odobrava vršenje prometa medicinskih sredstava – objasnio je izvor iz istrage.

Osumnjičeni Zeljković je uz poziv firmi „Procontrol“ dostavio i tendersku dokumentaciju, i to dva dana prije zvanične objave obavještenja o nabavci.

Nemedicinska odijela

Po drugoj tački Zeljković se tereti da je iskorištavanjem službenog položaja omogućio nezakonitu zaradu firmi „Travel for fun“ iz Banjaluke, koja je u vlasništvu osumnjičenog Saše Markovića.

Zeljković je, kako navodi izvor Srpskainfo, proveo postupak javne nabavke pregovaračkim putem sa grupom ponuđača, u ovom slučaju to je, osim „Promedinga“, bila pomenuta turistička agencija, a sve u cilju nabavki medicinskih zaštitnih odjela, maski za lice i beskontaktnih termometara!

Zeljković se tereti da je iskoristio svoj službeni položaj na način da je pribavio korist pravnom licu “Travel for Fun” na način da je iskorištavanjem vanredne situacije prihvatio ponudu za nabavku medicinskih zaštitnih odjela, maske za lice i profesionalnog nekontaktnog digitalnog termometra (500 komada), ukupne vrijednosti 2.388.500 KM bez PDV-a.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Sumnja se da Zeljković nije izvršio nadzor niti provjeru narudžbe, te je umjesto medicinskih dobio nemedicinska odijela bez odgovarajuće medicinske deklaracije, certifikata i standarda, koji nisu porijeklom iz Kine već su proizvedena u BiH, iako se u ponudi navodilo da su iz Kine.

U ovom slučaju takođe je navedena veća cijena od nabavne, a agencija “Travel for Fun” je stekla korist u iznosu od 550.000 KM na štetu budžeta RS.

Zeljković: Radio sam u skladu sa zakonom

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, izjavio je tokom saslušanja u tužilaštvu da nije učinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, te da su on i službe kojima je rukovodio postupali u skladu sa zakonom. Zeljković je ujedno tužioca upoznao da on nije izbjegavao dolazak na saslušanje, te da je 15. septembra (dan akcije i hapšenja osumnjičenih) imao zakazan pregled u Beogradu i da je zbog toga napustio Banjaluku.

– Nisam znao kada će se obaviti pretres i da će se u to vrijeme ukazati potreba za mojim ispitivanjem – branio se osumnjičeni Zeljković.

Nakon što je saznao da su ga tražili, Zeljković je naveo da se javio glavnom inspektoru Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

U prilogu je dostavio i medicinsku dokumentaciju u originalu.

ŽALBE NA ODLUKU O PRITVORU

Advokati osumnjičenih za zloupotrebe službenog položaja najavili su podnošenje žalbi.

– Rješenje smo primili i slijedi podnošenje žalbi na odluku o određivanju pritvora Zeljkoviću i drugima – potvrdio je advokat Miloš Stevanović.

Izvor: srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.