Zdravstvene koristi gloga

Kada čujete riječ „glog“, vjerujemo da vam je prva asocijacija narodno vjerovanje da se glogov kolac koristi za ubijanje vampira i odbijanje veštica i drugih zlih demona.

Zdravstvene koristi gloga

Ovaj put nećemo pričati o takvim demonima, već o bolestima i stanjima sa kojima se možete izboriti uz pomoć ove korisne biljke. Glog potiče iz sjeverne Evrope, ali se uzgaja širom svijeta.

Crvene bobice koje rastu na ovom drvetu imaju brojna ljekovita svojstva. One pripadaju istoj porodici biljaka kao i jabuke i ruže, zbog čega su i crvene boje. A kao i kod ruže i na ovom drvetu se može naći trnje koje može biti opasno, ukoliko niste pažljivi.

U starija vremena, svaki dio ovog drveta se koristio za spravljanje lijekova – cvjetovi, bobice, lišće i kora. U današnje doba, najčešće se koriste listovi i cvjetovi za koje se vjeruju da sadrže mnogo više flavonoida od bobica. U nastavku ćemo pokušati da vam objasnimo kod kojih stanja i problema vam ova „magična“ biljka može pomoći.

1. Stomačni problemi

Glog se često koristi za stomačne, odnosno probleme sa varenjem, kao što su zatvor, dijareja i stomačni bolovi. Isto tako je odličan i za menstrualne bolove, ali i za crevne infekcije i eliminisanje pantljičare.

2. Imuni sistem

Pored antioksidanasa koji uklanjaju otrove iz tijela, a koje ova biljka sadrži, vitamin C u bobicama gloga pojačava aktivnost belih krvnih zrnaca da ojačaju sveukupno zdravlje.

3. Visok holesterol

Ekstrakt bobica gloga je prirodan lijek za smanjenje lošeg, odnosno LDL holesterola iz tijela. Istraživanje sprovedeno 2016. godine je pokazalo da bobice gloga ne samo da smanjuju ukupne nivoe holesterola, već i loš holesterol, holesterol jetre, trigliceride i tjelesnu težinu.

4. Srčani problemi

Glog se istraživao detaljno i kod ljudi sa srčanim oboljenjima i pokazalo se da bobice gloga značajno poboljšavaju funkcionisanje srca. Takođe, umanjuju i simptome umora i kratkog daha. Prema jednom istraživanju, uzimanje ekstrakta gloga u količini od 900 miligrama svakodnevno dva mjeseca, jednako je uzimanju lijeka koji doktori prepisuju, a koji umanjuje simptome srčanog otkaza. Međutim, uzimajući u obzir da je otkazivanje srca ozbiljan problem, nikada ne bi trebalo sami da se lečite glogom. Prije nego što započnete bilo kakvu terapiju ovom biljkom, prvo se konsultujte sa svojim ljekarom.

5. Anksioznost

U mnogim tradicionalnim medicinama, ova korisna biljka se upotrebljava i za liječenje određenih psiholoških stanja, uključujući i stres, anksioznost, pa čak i depresiju. Tokom pilot istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji, pokazalo se da su oni koji su uzimali glog postali manje anksiozni od onih koji su uzimali placebo. Glog utiče na hormonalnom nivou, što je i objašnjenje toga zašto su mnoge stare kulture vjerovale da je ova biljka „lijek za slomljeno srce“.

6. Nivo energije

Mnoge studije zaključuju da glog može da proširi srčane krvne sudove, što dozvoljava krvi da lakše cirkuliše kroz tijelo. Što opet znači i više energije i koncentracije. Kada je tijelo dobro prokrvljeno i prima dovoljno kiseonika, poboljšavaju se kognitivne sposobnosti, podiže se nivo energije i metabolizam može da radi na optimalnom nivou.

Potencijalne nus-pojave

Iako su savremeni lijekovi efikasni u sprečavanju kardiovaskularnih poremećaja, njihova upotreba je često ograničena zbog nus-pojava koje ih prate. S druge strane, upotreba gloga je često sasvim dovoljna za liječenje nekih problema i stanja.

Nakon 29 kliničkih isrtaživanja, sprovedenih na 7.311 pacijenata, prijavljene su nuspojave kod 166 pacijenata, što je na toliki broj ispitanika, neznatan broj. Nus-pojave mogu da uključuju znojenje, „uznemiren“ stomak, umor, mučninu, razdraženost ili vrtoglavicu.

Nešto ozbiljnije nus-pojave uključuju kratak dah, ozbiljne alergijske reakcije, srčane probleme i promene raspoloženja. Stoga, prije nego što uključite glog u svoju ishranu, razgovarajte prethodno sa svojim doktorom i razmotrite da li je ovo dobra opcija i za vas ili bi trebalo da se, ipak, držite moderne medicine.

Nezavisne novine

Komentarišite

Your email address will not be published.