Zdravlje ulazi na usta – šta da jedete da popravite imunitet

January 8, 2020, 8:43 am

Skoro da nema osobe koja ovi dana nije bila prehlađena ili je imala nekoga u svom okruženju ko je muku mučio s temperaturom i kašljem. Zato danas otkrivamo šta da jedete, kako bi organizam bio jači, a imunitet bolji.

Kijavica, kašalj, povišena temperatura, bolovi u mišićima – uobičajena slika u ovo doba godine.

Pre svega, limun, med, beli luk, naglašava nutricionistkinja Ana Todorović.

„Neki od najjačih prirodnih antibiotika su beli luk, đumbir, origano, timijan, ehinacea“, napominje Jovana Srejić Ferluga, nutricionistkinja.

Na vrhu liste prirodnih antibiotika su začini.

„Savet koji ja dajem preventivno mojim klijentima jeste da jela začinjavaju belim lukom, origanom, timjanom, a da dan započnu sa mlakom limunadom ili čajem, kašičicom meda koji je sjajan, i sa izrendanim đumbirom“, preporučuje Todorovićeva.

Gledajte da u kući uvek imate beli luk, on je odličan saveznik u borbi za bolje zdravlje.

Recept Klinike „Nazdravlje“

1. Ne uzimajte lekove na svoju ruku, naročito ne antibiotike

2. Uzimajte što više namirnica koje jačaju imunitet

„Kod belog luka je jako važno, kako bi ispoljio antibiotsko dejstvo, kako bi ispoljio alicin koji je zadužen za antibiotsko dejstvo, neophodno da konzumiramo u svežem obliku i još bolje, izgnječen“, napominje nutricionistkinja.

U sezoni respiratornih infekcija, ne zaboravimo da jačamo imunitet. U tome će vam pomoći namirnice bogate vitaminom C.

„Limun je neprikosnosveni izvor vitamina C, a med je riznica mineralnih materija. Zbog toga kombinacija biljnog čaja sa medom i limunom je dobar početak dana“, kažeTodorovićeva.

„Oni koji imaju dobar imunitet, teže i podležu svim tim infekcijama. Treba insistirati na unošenju nutritivno bogatih jedinjenja a ne samo kalorijskih. Kalorijski bogata ishrana je ona koja sadrži dosta belog, rafinisanog šećera, dosta masti, posebno začinjenih, i ona je izuzetno štetna u ovom periodu. Ne samo da dovodi do povećanja telsne težine, nego remeti lipidni status i, ono što je jako bitno, remeti imuni sistem“, naglašava kardiolog dr Marija Zdravković, v.d. direktora KBC „Bežanijska kosa“.

Nije slučajno što je kiseli kupus obavezan na zimskoj trpezi, i on nas štiti od prehlade.

RTS

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *