Zbog nedostatka sna unesemo i do 300 kalorija viška dnevno

Zbog nedostatka sna unesemo i do 300 kalorija viška dnevno

Oni koji spavaju samo dva sata dnevno dobiju do kilogram tokom sedam dana

Ukoliko ste celu noć ostali budni ili ste loše spavali, sledećeg jutra ćete osećati malaksalost. A onda će vam se jesti nešto slatko. Jer, kada se telo dovoljno ne odmara, javlja se želja za ugljenim hidratima.

Ovo se prvenstveno javlja kao potreba da se podigne energija koja je u tom trenutku u padu. Taj energetski dodatak trajaće samo 30 do 45 minuta, nakon čega ćete ponovo “potonuti”. I onda ćete ponovo zaspati, i opet poželeti čokoladicu.

Nedostatak sna će vas gojiti čak i ukoliko se zdravo hranite, jer tada vaše telo teško balansira hormone. Kada su hormoni za apetit u disbalansu, vaš metabolizam se usporava, a vaš apetit povećava, piše B92.

Nauka kaže da oni koji imaju problema s nedostatkom sna unesu i do 300 kalorija viška dnevno. Oni koji spavaju samo dva sata dnevno dobiju do kilogram tokom sedam dana.

Nedostatak sna uzrokuje stres koji takođe izaziva želju za slatkišima. Kako naučnici objašnjavaju, kada ste pod stresom, vaše telo pokušava da proizvede seratonin koji bi vas smirio.

Kada uđete u rutinu nespavanja, teško vam je da se vratite u prvobitno stanje. Iako počinjete češće da spavate, nestabilnost organizma se nastavlja kao i stres i nezadovoljstvo, a nezdrave navike su i dalje tu.

Foto: Profimedia

Izvor: Nedeljnik

Komentarišite

Your email address will not be published.