TV K3

android aplikacija

instaliraj

Zbog Asanža potrošili 14 miliona $

Londonska policija potrošila je 13,8 miliona dolara na dežuranje ispred ambasade Ekvadora gdje se od juna 2012. krije osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž.

Zbog Asanža potrošili 14 miliona $

Kako piše britanski list “Dejli mejl”, policija svakodnevno troši 11.000 funti za tri policajca koji danonoćno nadgledaju ambasadu, što je potvrdio i portparol londonske policije.

Jedan saradnik Skotland Jarda se u svakom trenutku nalazi na stepenicama zgrade, dok druga dva stražara prate da Asanž ne napusti ambasadu prerušen u nekog policajca.

“Policijski troškovi za čuvanje jednog čovjeka u ambasadi dostižu apsurdne razmjere”, upozorila je baronica Dženi Džons, zamjenica predsjednika Odbora za policiju u skupštini Londona u izjavi za britanski list.

Vlada treba da objasni poreskim obveznicima zašto moraju da plaćaju za to, navela je ona i dodala da je krajnje vrijeme da se “ovaj ćorsokak okonča a policajci povuku”.

Asanž je u junu 2012 zatražio azil od Ekvadora, poslije iscrpljujuće borbe pred britanskim sudovima da izbjegne izručenje Švedskoj.

Izručenje Asanža traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji nanijeta šteta američkoj nacionalnoj bezbjednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

Komentarišite

Your email address will not be published.