TV K3

android aplikacija

instaliraj

Završne riječi Nasera Orića: Sve je zasnovano na lažnom svjedočenju

Završne riječi Nasera Orića: Sve je zasnovano na lažnom svjedočenju

Odbrana nekadašnjeg komandanta jedinica tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića zatražila je donošenje oslobađajuće presude, ističući da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

Iznoseći završnu riječ na obnovljenom suđenju, advokat Lejla Čović zatražila je da Apelaciono vijeće oslobodi Orića za sve tri tačke optužnice i plaćanja troškova postupka, prenosi detektor.ba.

– Tvrdim da nisam kriv. Kompletan postupak je zasnovan na iskazu lažnog svjedoka O-1. Kao što pisac neki reče: “Vaša sablja, moja glava” – kazao je Orić.

Čovićeva je istakla da Tužilaštvo BiH nije dokazalo činjenični opis i kvalifikacije djela.

– Smatramo da se i u prvostepenom i drugostepenom postupku nije dokazalo ništa, osim da je postojao oružani sukob. Odbrana ne pobija nijedan dokaz Tužilaštva osim iskaza svjedoka O-1. Dokazi Tužilaštva su suprotni iskazima ovog svjedoka na kojima se zasniva optužnica – rekla je ona.

Analizirajući iskaze svjedoka optužbe i odbrane, Čovićeva je navela da je O-1 davao oprečne iskaze, koji su “suprotni drugim dokazima” kada je riječ o ubistvu Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

– Svaki put kada je saslušan mijenjao je iskaze u bitnim dijelovima – navela je Čovićeva.

Orića Tužilaštvo tereti za sva tri ubistva, dok se učestvovanje u ubistvima Miloševića i Savića na teret stavlja i Sabahudinu Muhiću.

Orića, bivšeg komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, Sud BiH je prošle godine oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon ukidanja oslobađajuće presude.

Odbrana Sabahudina Muhića završnu riječ će iznijeti 16. novembra.

Srpskainfo

Komentarišite

Your email address will not be published.