Završeno prvo testiranje futurističkog voza u SAD-u

Američka kompanija Hyperloop One koja razvija futuristički superbrzi voz "Hajperlup" uspješno je izvršila prvi test sistema magnetne levitacije, saopšteno je danas iz te kompanije

Završeno prvo testiranje futurističkog voza u SAD-u

Koncept “Hajperlupa” zasniva se na kapsulama koje u vazduhu održavaju magneti i koje kroz tunele jure brzinama i do 1.200 kilometara na sat. Ovu ideju, koja u svijetu prevoza nije nova, oživio je 2013. Ilon Mask, mozak iza električnih automobila Tesla i svemirskog programa SpaceX.

Testovi su vršeni u maju u pustinji blizu Las Vegasa. Testirana mašina se podigla iznad šina i letjela oko pet sekundi zahvaljujući magnetima, dostigavši pritom brzinu od 112 kilometara na sat, navodi se u saopštenju.

“Stvorili smo prazninu i bukvalno smo ubacili nebo u tunel, kao da letite na visini od 60.000 metara”, navela je kompanija, koja je već sa uspjehom testirala potisni sistem. Ovog puta su testirani motor, magnetna levitacija i elektromagnetne kočnice.

Takođe, kompanija je objavila da je napravila prototip kapsule od aluminijuma i ugljeničnih vlakana, namjenjene prevozu ljudi i tereta kroz tunele. Dužina kapsule je 8,5 metara.

 

NEZAVISNE NOVINE

Komentarišite

Your email address will not be published.