Završena burna izborna noć. Stanivuković najmlađi gradonačelnik Banjaluke

November 16, 2020, 7:45 am

Pobjeda Draška Stanivukovića nad dosadašnjim gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem obilježila je lokalne izbore u Srpskoj.

– Ovo je najsrećniji dan u modernoj istoriji našeg grada. Moram malo i da se našalim, ali činjenica je da ću prvi put moći da uđem u Gradsku upravu, a da me policija ne čeka – rekao je Stanivuković.

Stanivuković je osvojio je 53,91 odsto, a kandidat SNSD-a Igor Radojičić 46,09 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci Centralne izborne komisije BiH, ažurirani dva sata poslije ponoći.

U još dva grada, Bijeljini i Prijedoru, viđena je ogromna borba, sa različitim ishodima pobjedom SDS u Semberiji i SNSD u gradu na Sani.

Predsjednik Gradskog odbora SDS Bijeljina Tomica Stojanović proglasio je pobjedu Ljubiše Petrovića za gradonačelnika Bijeljine.

Šef izbornog štaba prijedorskog SNSD, Dragoslav Kabić, izjavio je da je razlika od oko 3.000 glasova u korist kandidata ove stranke za gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića u odnosu na rivale teško dostižna. Pavlović je poručio da je od početka znao da će pobijediti, samo da nije znao sa koliko razlike.

Sve oči bile su uprte i u Teslić, gdje nije došlo do promjene na čelu opštine. Milan Miličević ostaje na čelu opštine Teslić.

Za novi mandat nije se izborio dosadašnji načelnik Dervente Milorad Simić jer je više glasova osvojio Vlado Kovačević ispred SDS-a i PDP-a.

U Šamcu je pobijedio Đorđe Milićević, a u Brodu Zoran Vidić.

Kandidat SDS-a za načelnika opštine Lopare Rado Savić objavio je izbornu pobjedu i osvajanje četvrtog mandata.

Sudeći po nepotvrđenim rezultatima, Prijedor će u naredne četiri godine voditi Dalibor Pavlović, kandidat SNSD-a, koji je imao veći broj osvojenih glasova od Dragutina Rodića iz DNS-a i Maje Dragojević-Stojić koju je kandidaovao SDS.

Prvi put građani Istočnog Sarajeva neposredno su birali gradonačelnika, a povjerenje su dali Ljubiši Ćosiću iz SNSD-a, dosadašnjem načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo.

U Doboju gradonačelnik ostaje Boris Jerinić, kojeg je SNSD kandidovao za još jedan mandat.

U pojedinim opštinama Srpske nije bilo promjena, a mandat su ili ponovo osvojili dosadašnji načelnici ili kandidati iz iste političke opcije, što je slučaj i u Prnjavoru.

Darko Tomaš i naredne četiri godine vodiće Prnjavor.

Mandat je obnovio i Zoran Adžić, koji je i ovaj put bio kandidat SNSD-a za gradonačelnika Gradiške, dok je ubjedljivu pobedu u Zvorniku odnio dosadašnji gradonačelnik i kandidat SNSD-a Zoran Stevanović.

Trebinje će i u naredne četiri godine voditi SNSD-ov Mirko Ćurić, dok se još ne zna ko će biti novi načelnik Srebrenice.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Gacko Ognjen Milinković, prema preliminarnim rezultatima, osvojio je više glasova od protivkandidata.

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom u Federaciji BiH, pobjedu na izborima za načelnike odnijeli su kandidati SNSD-a u tri od četiri opštine – Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu.

Od pet istočnohercegovačkih opština i grada Trebinja, prema prvim nezvaničnim rezultatima lokalnih izbora, samo su Trebinje, Nevesinje i Berkovići uspjeli zadržati stare načelnike odnosno gradonačelnika. Ujedinjena Srpska je dobila i prva dva načelnika, u Stanarima i Bratuncu, rekao je to predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *