TV K3

android aplikacija

instaliraj

Zauzeti jedinstven stav prema Izetbegoviću

Zauzeti jedinstven stav prema Izetbegoviću

Predsjednik Repblike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da Beograd i Banjaluka moraju zauzeti jedinstven stav prema postupanju Bakira Izetbegovića, ističući da iza takve politike stoji međunarodna zajednica.
“Moramo da imamo jedinstven stav što se tiče Bakira Izetbegovića. On nije izuzetak, ovo nije samo Bakir, političko Sarajevo u smislu muslimanskog dijela – ovo je i međunarodna zajednica koja stoji iza takve politike”, rekao je Dodik sinoć za RTS.

On je kritikovao izostanak reagovanja međunarodne zajednice povodom Izetbegovićeve izjave o priznanju samoproglašenog Kosova i ukazao da bi “ovo moglo svašta da izazove”, te dodao da je američkom ambasadoru u BiH /Morin Kormak/ “bilo samo važno da kaže kako se navodno ne može uporediti Kosovo i Republika Srpska.

“Moje je pitanje zašto ne može?”, upitao je predsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, Kormakova se neprimjereno miješa u unutrašnje stvari BiH, tako što je pokazala da stoji iza izjave Bakira Izetbegovića i njoj je isto žao što BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo.

Dodik je rekao da Srbija u ovoj situaciji ima dodatnu odgovornost kao najvažnija zemlja za uspostavljanje stabilizacije i mira u regionu, ali nije želio da sugeriše kako bi Beograd trebalo da postupi prema Izetbegoviću.

“Naravno da postoje razne mjere, u diplomatiji postoji mogućnost da nekoga proglasite personom non grata, izbjegavate susret ili da uđete u politički obračun”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da Srbija, imajući u vidu potrebu da afirmiše svoj međunarodni položaj mirotvornom politikom, misli da će Izetbegović, ukoliko i dođe /u Beograd/, imati mnogo stvari da objasni i da mu neće biti ugodno.

Predsjednik Srpske ocijenio je da je Izetbegovićeva izjava motivisana frustracijom i ukazao da politički predstavnici Bošnjaka gotovo svi identično misle – žele što veću štetu za Srbe, a da Izetbegović “priželjkuje i priziva priznanje Kosova, mimo zvaničnog stava institucija BiH”.

Dodik je istakao da nije moguće da BiH prizna samoproglašeno Kosovo i objasnio da Izetbegović sebe vidi ili predstavlja kao BiH što on nije. “On je tek muslimanski lider u BiH i jedan od tri u Predsjedništvu”, kaže predsjednik Srpske.

“Priznanje Kosova bilo je na dnevnom redu i nije nama nepoznato da Bakir Izetbegović i gotovo svi politički ljudi Bošnjaka muslimana u Sarajevu žele da priznaju Kosovo bilo oni Bakirovi, ili Silajdžića ili Lagumdžije. Naravno da su morali da pribave saglasnost Republike Srspke za tako nešto, a takve saglasnosti nema i neće je ni biti”, poručio je Dodik.

On je istakao da Sarajevo nije ni Bakir ni muslimani-Bošnjaci, nego da ako nešto hoće uopšte da bude onda mora da bude sveto trojstvo tri konstitutivna naroda i da oni kreiraju te stavove.

Dodik je rekao da očekuje da će predstavnici Srba u Banjaluci razgovarati o tome i poručio da Srbi neće da budu dio farse i da žrtvuju stečena prava.

On je podsjetio da je Bakir Izetbegović još u prvom mandatu rekao da nastavlja politiku svog oca.

Dodik je istakao da bi trebalo da srpski predstavnici istupe iz zajedničkih institucija, jer ne može neko da uzurpira BiH u koju su Srbi utjerani i gdje su im otimana prava.

“Srbi podržavaju međunarodni sporazum, a onda vidimo da iza onoga kako se ponaša Bakir ili bilo koji muslimanski lider, stoji međunarodni faktor predvođen Amerikancima, koji su stajali iza dodatne centralizacije, smanjenja autonomije autoriteta Republike Srpske. Rekli smo da nećemo više da budemo dio te farse”, rekao je Dodik.

Izvor: SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.