TV K3

android aplikacija

instaliraj

Zatvara se jama “Stranjani”

Zatvara se jama “Stranjani”
Vršilac dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja Zenica Edin Pašić rekao je da danas počinje zatvaranje jame “Stranjani”, u skladu sa dogovorom postignutim sa predstavnicima sindikata.
Prema njegovim riječima, svi rudari su napustili jamu i u njoj se nalaze samo inspektori.

– Tokom dana izvršićemo preraspodjelu 165 radnika iz tog pogona u preostala dva – “Staru jamu” i “Raspotočje”, kako smo sa sindikalnim predstavnicima usaglasili prije dva dana – izjavio je Pašić.

On je dodao da će preostalih 55 radnika pogona “Stranjani” raditi na izvlačenju opreme, ali da se, zbog nerentabilnosti, u njoj više neće kopati ugalj, prenose federalni mediji.

Rudnik mrkog uglja “Zenica”, koji ima oko 1.500 zaposlenih, u narednom periodu proizvodiće ugalj samo u pogonima “Stara jama” i “Raspotočje”. Zbog nerentabilne eksploatacije, ranije su zatvoreni površinski kopovi “Mošćanica” i “Rača”.

Oko sedamdeset rudara pogona “Stranjani” Rudnika mrkog uglja “Zenica” provelo je noć između 8. i 9. oktobra u jami i juče su poručili da će nastaviti protest.

Rudari smatraju da se zatvaranjem jame “Stranjani” žele prikriti gubici u jami “Raspotočje” i opravdati velike investicije, a gubici prepisati “Stranjanima” koji imaju najkvalitetniji ugalj.

Pašić je juče izjavio da će pogon “Stranjani” biti zatvoren, jer je u posljednjih desetak godina samo taj pogon zabilježio gubitke u poslovanju od oko 50 miliona KM.

(Avaz)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.