Zašto je Izetbegović odabrao Banjaluku za sjednicu Predsjendištva SDA? (VIDEO)

October 14, 2021, 4:59 pm

Sutra će u Banjaluci biti održana sjednica Predsjedništva SDA, a prisustvovaće joj i lider ove stranke Bakir Izetbegović. Najave su da postoji mogućnost da SDA donese odluku da se Ustavnom sudu BiH uputi apelacija o ustavnosti zakona iz ukaza predsjednice Srpske. Zvaničnici iz Srpske ne gledaju balgonaklono na ovaj sastanak.

Na pitanja zašto je vrh SDA odabrao baš Banjaluku za održavanje sjednice Predsjendištva stranke, i da li povod ovog sastanka ukaz predsjednice Željke Cvijanović o nepriznavanju Inckovog zakona na terotoriji Srpske, član Predsjendištva SDA Edin Ramić kaže da je došao red da se sjednica  održi u najvećem gradu Srpske i da se poklopila sa ukazom Cvijanovićeve.

– Ne vodimo svoju politiku na bazi toga šta je odlučila predsjednica RS. Nije vezano za to, ali su svi događaji upućivali da se sjednica treba održati u Banjaluci. Vidjećemo hoće li SDA ići da problematizuje te zakone prema Ustavnom sudu BiH ili će na neki način OHR sam zaštititi ranije donesene odluke. To pitanje je prije svega za OHR, ali suština je da je zakon koji je na nivou BiH u primjeni na cijelom njenom području, tako da se jedan entitet ne može izuzeti iz toga, kazao je Ramić.

Zvaničnici Srpske skeptični su prema ovom potezu vrha SDA.  Šef Kluba poslanika SNSDa Igor Žunić navodi da je očigledno da kada god je politička kriza u BiH, Izetbegović koristi jeftini populizam održavajući sastanke Predsjedništva SDA u Banjaluci.

– Jasno je da gospodin Izetbegović želi da Vijeće naroda, koje je praktično produžena ruka Ustvnog suda BiH iskoristi za apelaciju da poništi zakonska rješenja koja je donijela NSRS i predsjednica RS . Bilo bi bošnjačka politička elita razumije procese koji se dešavaju u BiH i da zajedno sjednemo za sto i da se dogovorimo da BiH funkcioniše, naveo je Žunić.

U SDS ne gledaju blagonaklono na predstojeću sjednicu Predsjendištva SDA. Lider stranke Mirko Šarović kaže da ne očekuje mnogo od ovog sastanka i da je ona dio predstave čiji su glavni tvorci Dodik, Čović i Izetbegović.

– Ne očekujem  ništa, jer mislim da oni ne mogu ništa postići niti dogovoriti. Oni se brinu samo o sebi i predstojećim izborima, dok s druge strane kriza u BiH eskalira i atmosfera je jako loša. Ako nam budu rješavali stvari, ne piše nam se dobro, istakao je Šarović.

Lider SDA Bakir Izetbegović ranije je rekao da je spreman da se sastane sa Miloradom Dodikom u Banjaluci da bi se prevazišla  kriza u  BiH. Za sada nema naznaka da će sutra doći do tog sastanka.

Njegov poziv Dodik danas nije želio da komentariše, ali zato jeste Željka Cvijanović, koja je rekla da SNSD i SDA vode suprotne politike, ali da su spremni na razgovor.

Ukazom predsjednice Srpske, od 13. oktobra u Srpskoj ne važe izmjene krivičnog zakona BiH, koje je u formi odluke donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina. Osim ovog ukaza, predsjednica Srpske je potpisala i ukaz o proglašavanju zakona o dopunama krivičnog zakona Republike Srpske u kojem se zabranjuje omalovažavanje RS.

TV K3

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *