Žarko Laušević o ulozi Đorđa Karađorđevića: Princ koga je prećutala istorija

Žarko Laušević o ulozi Đorđa Karađorđevića: Princ koga je prećutala istorija

U Smederevu u vili Zlatni breg nastavljeno je snimanje serije “Senke nad Balkanom” u režiji Dragana Bjelogrlića. Ispred kamera se posle 27 godina pauze u jednoj seriji našao i Žarko Laušević u ulozi princa Đorđa Karađorđevića. Ovo mu je prva uloga u seriji posle role Ace u “Zaboravljenima” iz 1990. godine. A uloga princa kao da je pisana za njega.

Ko je bio Đorđe?

Princ Đorđe Karađorđević (1887- 1972) je bio prvi sin kralja Petra I i Zorke, kćeri crnogorskog kralja Nikole I. Ime je dobio po svom pradedi Karađorđu, od koga je nasledio neukrotivu i neobuzdanu narav. Kao mladić često je išao na Adu u ribarenje sa svojim profesorom matematike i velikim prijateljem Mikom Alasom. Preka narav dovodila ga je u mnoge neprilike, pa je jednom u besu udario nogom u stomak svog posilnog Kolakovića koji je nekoliko dana kasnije umro. Ovaj događaj izazvao je veliku buru u srpskoj, a naročito u austrougarskoj štampi, pa je ponudio abdikaciju 1909. godine. Novi prestolonaslednik postao je Aleksandar koji se potrudio da “skloni” brata. Tako je Đorđe jedno vreme bio u ludnici, a dobar deo života proveo je u tamnici. Oslobođen je kada su Nemci okupirali Beograd na početku Drugog svetskog rata.
– Nesrećan je to dan kada je cela moja zemlja izgubila slobodu da bih je ja dobio – napisao je u svojoj autobiografiji Đorđe Karađorđević.

– Čini mi se da je Bjelogrlić bolji kao reditelj nego kao glumac. Potpuno je neverovatno koliko su njegove režiserske sugestije precizne, tačne i korisne. To je jedan veliki kvalitet koji sam tek sada kod njega otkrio – dodaje Laušević.

Plejada glumaca

Dragan Bjelogrlić je za seriju angažovao čitavu plejadu najboljih srpskih glumaca, pa će se pred kamerama naći i Srđan – Žika Todorović, Nikola Đuričko (igra šefa tadašnje službe državne bezbednosti) Gordan Kičić koji igra tajkuna. Kako je rekao, ništa se mnogo nije promenilo, tajkuni su bili isti i tada, i sada. U seriji igraju i Tamara Krcunović, Marija Bergam, Nenad Jezdić, Dragan Petrović Pele i mnogi drugi.

Vila u Smederevu “glumi” psihijatrijsku bolnicu u Nišu u kojoj je jedno vreme bio smešten princ Đorđe, koji je pokuša da pobegne iz ove ustanove, ali nije uspeo. Serija “Senke nad Balkanom” je triler-drama sa elementima mistike. Radnja je smeštena u tridesete godine prošlog veka, a priča prati sudbinu inspektora beogradske policije Andru Tanasijevića Taneta (Dragan Bjelogrlić) koji istražujući ubistvo upada u vrtlog sekti, ritualnih ubistava, krvavih mafijaških obračuna trgovaca opijuma.

Ako je suditi po desetominutom trejleru koji je Bjelogrlić prikazao novinarima početkom marta “Senke nad Balkanom” će i produkcijski i sadržajno pomeriti granice kada su u pitanju domaće serije.

– Princ Đorđe Karađorđević je prilično zapostavljen u našoj istoriji i malo toga se zna o njemu. Njegov život je prećutkivan, intrigantan i nedovoljno rasvetljen. On je nit koja se provlači kroz seriju i jedini Karađorđević koji je ostao u Srbiji i umro u Beogradu – rekao je Laušević za beogradske medije. Za ulogu se priprema čitajući ono malo literature koju je uspeo da nađe. Najrelevantnija je autobiografija Đorđa Karađođevića “Istina o mom životu” koja je objavljena 1975. godine, tri godine nakon njegove smrti. Saradnju sa Bjelogrlićem kao rediteljem Laušević opisuje kao laku, jer njegov kolega tačno zna šta želi.

Izvor: Vestionline

Komentarišite

Your email address will not be published.