TV K3

android aplikacija

instaliraj

Zalazje: Obilježavanje 26 godina od ubistva srpskih civila i vojnika

Zalazje: Obilježavanje 26 godina od ubistva srpskih civila i vojnika

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje, danas se obilježava 26 godina od ubistva 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni.

Nakon služenja liturgije u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, saborci i brojne delegacije posjetili su mjesta stradanja, položili cvijeće kod spomen-obilježja i prislužili svijeće.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju služen je parastos za ubijene Srbe na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića, nastavljajući plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, dok su 22 nestala i zarobljena.

Posmrtni ostaci desetoro Srba pronađeni su i ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju. Identifikovani su i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije. Desetoro nestalih još nije pronađeno.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja, još niko nije odgovarao.

U Srebrenici su juče u danas neradni dani u ustanovama i preduzećima zbog održavanja komemorativnih skupova i sjećanja na stradanje bošnjačkog naroda 11. jula i srpskog naroda 12. jula.

Ovim obilježavanjem biće završen program tradicionalne memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije “Petrovdanski dani” koja se organizuje u znak sjećanja na poginule Srbe.

Tokom manifestacije održana su sportska takmičenja, kao i posjete i prijemi, te uručeni pokloni za 30 porodica poginulih i nestalih srpskih boraca i civila iz ove opštine kao i ratnim vojnim invalidima.

Sinić je u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici služeno večernje bogosluženje, održano veče duhovne muzike, a potom i priređeno tradicionalno paljenje petrovdanskih lila.

Prije toga, u Narodnoj biblioteci Srebrenica predstavljen je drugi broj časopisa “Srebrni vijenac” koji izdaje srebreničko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”.

 

(SRNA)

Komentarišite

Your email address will not be published.