TV K3

android aplikacija

instaliraj

Zahvaljujući karantinu u Italiji broj novozaraženih usporava

Zahvaljujući karantinu u Italiji broj novozaraženih usporava

Italija je u utorak dobila nove dokaze da broj novozaraženih usporava zahvaljujući karantinu koji su počele primjenjivati i druge države.

Zdravstveni radnici u Italiji istražuju sve podatke koji bi mogli pokazati da su dvije sedmice zabrana i zatvaranja donijeli rezultate. Najstrože mjere bi teoretski trebale isteći u srijedu naveče, ali će ih vlada  u nekom obliku sigurno produžiti na još nekoliko sedmica ili mjeseci.

Italijanskih 743 novih smrtnih slučajeva prekinuli su dvodnevni niz pada te brojke. U ponedjeljak je bilo 601 preminulih, a u subotu je pak zabilježen najveći broj umrlih u nekoj državi od početka pandemije – njih 793.

Ipak, broj službeno potvrđenih novih zaraza u utorak je narastao samo za osam odsto, jednako koliko i u ponedjeljak i najmanje otkad je Italija 21. februara zabilježila prvi smrtni slučaj.

“Mjere koje smo preduzeli prije dvije sedmice počinju imati uticaja”, rekao je šef službe za civilnu zaštitu Angelo Boreli za dnevne novine La Republica, prije nego što su objavljeni podaci za utorak, prenosi AFP.

Dodao je kako će podaci narednih dana pokazati usporava li zaista rast broja novozaraženih.

Pokaže li se to tačnim, sporiji rast u Italiji pružio bi nadu usred globalne zdravstvene krize koja se produbljuje u drugim dijelovima Evrope i u Sjedinjenim Državama.

Naučnici vjeruju kako države poput Španije i Francuske prate italijanski scenarij, sa zakašnjenjem od nekoliko sedmica.

Brojke u Sjedinjenim Državama takođe su slične onima u Italiji prije dvadesetak dana.

Fena

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.