Zagreb traži obrazloženje za zabranu Tompsonovog koncerta u Mariboru

Zagreb traži obrazloženje za zabranu Tompsonovog koncerta u Mariboru

Nakon što su gradske vlasti Maribora zabranile održavanje koncerta hrvatskog kantautora Marka Perkovića Tompsona, poznatog po nacionalističkim pjesmama u kojima se glorifikuje ustaštvo, reagovao je državni vrh Hrvatske.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je, kako su saopštili iz njenog kabineta, razgovarala sa svojim slovenačkim kolegom Borutom Pahorom i prenela mu svoje mišljenje da je muzika tu da spaja ljude, a da su zabrane kontraproduktivne. Premijer Andrej Plenković je najavio da će tražiti da mu se objasne razlozi za zabranu Tompsonovog nastupa.

Slovenačka policija je juče preporučila gradskim vlastima u Mariboru da zabrane za subotu zakazani koncert hrvatskog pevača pretežno nacionalističkih pesama u kojima se veliča ustaštvo.

Takva preporuka doneta je zbog “informacija o povećanim bezbednosnim rizicima, zbog opasnosti da koncert bude zloupotrebljen za krivična dela”.

Policija je ukazala da, na osnovu informacija o prodaji karata za koncert preko interneta u Hrvatskoj i Austriji, ima razloga da se vjeruje da će na koncert doći pojedinci iz sredina gde su koncerti tog muzičara zabranjeni.

Mariborska policija smatra da bi na koncert mogle doći Tompsonove radikalne pristalice iz Hrvatske, sa namerom da podstaknu i počine krivična dela. Takođe je stigla informacija da se planira skup protiv koncerta, što bi bio dodatni fakrot rizika po bezbednost.

Tompsonovo prvo gostovanje u Sloveniji trebalo je da bude u subotu u Mariboru, a sama najava održavanja koncerta izazvala je žestoka reagovanja stranke i udruženja koja su tražila njegovu zabranu.

Oni su ukazivali da je zabranu koncerta još prije mesec dana tražio mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec.

Fištravec je zabranu Tompsonovog nastupa zatražio rekavši da u tom gradu nema mesta ikonografiji koja izaziva podele i podstiče “fašizam”, a neka udruženja su prikupila potpise za otkazivanje koncerta, za koji su karte već rasprodate.

Upitan treba li zabraniti Perkovićev nastup u Mariboru, predsednik Slovenije Borut Pahor je bio neutralan.

“Predsjednik republike nije poznavalac opusa Marka Perkovića Tompsona, ali su mu poznati Tompsonovi politički stavovi i on ih odbija”, saopšteno je iz kabineta slovenačkog predsjednika, uz napomenu da je zadatak organizatora koncerta da se pobrine za red i mir.

Iz kabineta premijera Mire Cerara za Večer je saopšteno da on “odbija svaki govor mržnje” i da “ne podržava koncerte ili mitinge koji šire mržnju ili takvu retoriku”.

Najoštriji je u izjavi, pak, bio predsednik parlamenta Milan Brglez koji je član Cerarove stranke, ali njenog levog krila i po navodima medija možda i kandidat za predsednika države na jesenjim predsedničkim izborima.

Brglez je poručio da su Perković i njegov koncert neprimereni “kako za Maribor tako i za Sloveniju”, da on u svojim nastupima “veliča ustaški režim i netoleranciju prema nehrvatima”, te da je pravi primer za to tekst Perkovićeve pesme Anica, kninska kraljica.

Izvor: Tanjug

Komentarišite

Your email address will not be published.