Zagađen vazduh i u Istočnom Sarjevu (VIDEO)

January 18, 2020, 6:53 pm

Vazduh u Sarajevu, ovih dana je ocijenjen kao jedan najzagadjenijih na svijetu. Istraživanja pokazuju da je indeks zagađenja vazuha u Sarajevu, ovih dana u jednom trenutku iznosio 464, dok je 10-og januara iznosio 320, što se smatra izuzetno opasnim i nezdravim vazduhom, te ga je učinilo najzagađenijim glavnim gradom na svijetu. Stručnjaci kao uzroke zagađenosti vazuha navode sagorijevanje fosilnih goriva – uglja, drugih čvrstih goriva, iz auspuha motornih vozila i slično. Kada je riječ o zagađenosti vazduha u Istočnom Sarajevu, situacija nije znatno bolja.

 

Visok stepen zagađenosti vazduha i danas u brojnim mjestima u Bosni i Hercegovini. U Kantonu Sarajevo i dalje je na snazi epizoda “Uzbune”, a kada je riječ o zagađenosti vazduha na području grada Istočnog Sarajeva, s obzirom da se radi o istom meteorološkom području, nema velikih odstupanja od kvaliteta vazduha u federalnom Sarajevu.

Omerčić ističe da u Istočnom Sarajevu najzagađeniji oni dijelovi grada koji su u neposrednoj blizini federalnog Sarajeva i koji su  najgušće naseljeni i izgrađeni, a to su  Lukavica Kotorac i Dobrinja. Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom vazduha upozorava se na moguće pojave pojačanih simptoma i intenziteta bolesti. Ljekari preporučuju nošenje maski. Stanovnici Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže ističu da osjećaju zagađenost vazduha i da se to već manifestovalo na njihovo zdravlje i zdravlje njihovih ukućana.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković istakao je da problem zagađenosti vazduha, nažalost, nije bio mnogo zastupljen u javnosti, te da je sada krajnje vrijeme da se počne sa rješavanjem ovog, kako je istakao, višedecenijskog problema.

Vlada Kantona Sarajevo izdala je naredbu da se zabrani kretanja vozilima čiji motori imaju normu EURO 3  i manju na prostoru A zone.  Međutim, kako ističu iz sarajevske policije, do sada nije isključeno nijedno vozilo, ali oko 400 vozača je upozoreno. Nakon prvog upozorenja, drugi put vozilo se isključuje iz saobraćaja i kazna je  od 500    do hiljadu maraka.   Kazni i sankcija s druge strane ne plaše se oni koji bespravno i neekološki grade u Sarajevu. Sa problemom bespravne gradnje Sarajevo se bori već 60 godina. Pojačane inspekcijske kontrole provode se u Kantonu Sarajevu, međutim sve je to samo kratkoročna mjera. Nephodno je poduzeti i one koje se tiču gradnje i urbanizma, ističu stručnjaci.

Ivanka Katić/TV K3 http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *