TV K3

android aplikacija

instaliraj

Začini za tanji struk

Želite li da na prirodan način ubrzate metabolizam i rješite se kojeg kilograma viška, probajte da koristite neke od ovih začina jer su naučnici u mnogobrojnim studijama potvrdili da blagotvorno djeluju na naše zdravlje i pomažu u održavanju vitke linije.

Začini za tanji struk

Đumbir

Iako je najpoznatiji po svojim ljekovitim svojstvima, đumbir je odličan i za mršavljenje. U sebi sadrži i kapsaicin, molekul iz crvene paprike zbog kojeg je ona ljutog ukusa, a ubrzava metabolizam. Đumbir možete dodati čaju, umaku za salatu ili raznim umacima, a zbog sastojaka duže ćete se osjećati sito. Dakle, to je još jedna prednost ako želite smršati.

Peršun

Jedan od najobičnijih i nama najpoznatijih začina svakako je peršun. Nepotrebno je napominjati kako ga sve možete koristiti jer važnije je da ga koristite što češće, budući da su malezijski naučnici utvrdili kako je odličan za ubrzavanje metabolizma i čišćenje jetre od masnoća i štetnih stvari.

Bijeli luk

Bijeli luk je prirodni lijek čija je moć tolika da je odličan saveznik u prevenciji nekoliko vrsta kancerogenih bolesti, ali pomaže i kada želimo da stanjimo struk. Jedno istraživanje u Koreji pokazalo je na primjeru miševa da češnjak utiče na mršavljenje.

Ruzmarin

Iako su posljednje studije pokazale kako je miris ruzmarina odličan saveznik u borbi protiv demencije, on može pomoći i u održavanju vitke linije. “British Journal of Nutrition” piše kako kiselina iz ruzmarina može da spriječi debljanje i istodovremeno usporava ubrzavanje nivo glukoze u krvi tokom noći, dok ne jedemo. Druga studija, koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Ilinois, pokazala je da ruzmarin (s ekstraktima grčkog i meksičkog origana) sadrži više spojeva polifenola i flavonoida od drugih biljaka i začina, a to je važno kod dijabetesa tipa 2. Dodajte ruzmarin na jaje, piletinu, jagnjetinu i ostala jela i koristite ga uz maslinovo ulje.

Kurkuma

U posljednjih 20 godina napravljene su mnoge studije koje pokazuju da je glavni sastojak kurkume – kurkumin – izuzetno dobar za prevenciju mnogih bolesti ili liječenje nekih stanja. Zbog tog je sastojka takođe jak antioksidans i ubrzava metabolizam. Kurkumu možete koristiti u marinadama i gulašima ili je, na primjer, staviti direktno na piletinu.

Čili-papričice

Ako želite smršati u prehranu bi trebalo da unesete čili-papričice. Naučnici kažu da upravo one ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju sagorijevanja masti. Do tih su zaključaka naučnici došli nakon istraživanja o uticaju čili-papričica na prehranu. Uočeno je da su ljudi koji su redovno konzumirali papričice imali vitkiju liniju. Isti učinak imale su i vrste nešto blažih papričica, ali ipak dovoljno pikantnih.

Kajenska paprika

Kajenska paprika, latinskog naziva “Capsicum annuum”, već se vijekovima koristi kao začin, ali i lijek. Naime, kad je konzumirate, terate organizam da koristi više energije i kiseonika te tako trošite kilograme. Jedna studija pokazala je kako su ispitanici imali slabiju želju za hranom, posebno masnom, slatkom i slanom. Dakle, idealno ako želite smršati. Kajensku (mljevenu) papriku lako možete staviti u mnoga jela.

(Tportal)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.