Zabranili ulazak revizorima CIK: Šest stranaka neće ići na naredne izbore u BiH

October 13, 2021, 1:51 pm

Služba za reviziju CIK BiH prekontrolisala je finansijske izvještaje ukupno 119 političkih partija u BiH za 2019. godinu, a rezultati su na današnjoj sjednici komisije okarakterisani kao „poražavajući“.

Od 125 stranaka koje su podnijele izvještaj, njih šest uopšte nije dozvolio pristup svojim prostoprijama, kako bi revizori CIK mogli da provjere činjenice i završe proces revizije.

U pitanju su sljedeći politički subjekti: Savez sa stari grad, koji zastupa Vedran Dodik, Savez mladih snaga (Vedad Jašarević), Demokratska obiteljska stranka (Marko Bagarić), Lista za Bugojno (Nihad Ćurić), Hrvatska seljačka stranka BiH (Ante Jukić) i Hrvatka stranka prava BiH koju zastupa Stanko Primorac.

Protiv ovih stranaka biće pokrenut postupak da im se zabrani učešće na narednim izborima. Član CIK, Suad Arnautović, smatra da je trebalo reagovati mnogo ranije.

– Mi ćemo im zabraniti nastup na narednim izborima, to nije sporno, ali to su stranke koje uglavnom učestvuju na lokalnim izborima. Oni dakle krše Zakon o finansiranju političkih stranaka u 2019, a mi ih puštamo da učestvuje na izborima 2020. – rekao je Arnautović.

FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Samo kod 14 stranaka nije utvrđeno nikakvo kršenje zakona, što je procenat od 11,76 odsto od broja kontrolisanih.

– To je poražavajuće. To dovoljno govori o mentalitetu naših političkih učesnika – rekla je članica CIK, Irena Hadžiabdić.

Služba za reviziju je kod 54 stranke utvrdila manje prekršaje, kao što je prekoračenje programa utroška novca u manjim iznosima, propuste da prijave donacije manje vrijednosti…

– Veći broj stranak iskoristio je pravo koji im omogućava zakon, da dobrovoljno otklone nedostatke. Za one za koje je utvrđeno da su donacije primile preko limita, obično su stranke te priloge vratile. Kod 51 političke stranke ili 42,86 odsto, utvrđena su kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka za koja su propisane sankcije. Predlažemo zaključak da se protiv njih provede postupak utvrđivanja odgovornosti – rekli su iz Službe za reviziju.

Kod šest stranaka postoje indicije da su zloupotrijebile javna sredstva, a to su BOSS Bosanka stranka Mirnes Ajanović, Bosanska narodna stranka, Unija socijaldemokrata BiH, Labursitička stranka BiH, Liberalna stranka BiH i Bosansko-hercegovačka patriotska stranka Sefer Halilović. Kod njih su utvrđene isplate novca u velikim iznosima za aktivnosti za koje nije bilo moguće utvrditi da li su uopšte provedene. Takođe, imali su ugovore o zakupu motornih vozila po izrazito visokim cijena, skuplje i od rentakara, isplaćivale su novac za liječenje, ali bez relevantnih dokaza… Sve te stranka  se gotovo u potpunosti finansiraju iz budžeta.

Između ostalog, kod šest stranaka utrvrđeno je da su prekšile i poreske propise, a to su GDS, Bosanska narodna strank, HDZ 1990, SBiH, HSS, SDA-A i Hrvatski savez.

Iz CIK su rekli da bi će kompletni izvještaji biti dostupni sutra na njihovoj internet stranici.

Srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *