Za vikend počinju kvalifikacije za Euro 2016.

September 5, 2014, 7:48 am

Na rasporedu su utakmice po grupama D, E i I. U grupi D sastaće se Gruzija i Irska, Njemačka i Škotska te debitant Gibraltar i Poljska. Tri susreta su na rasporedu i u grupi E (Mađarska – Sjeverna Irska, Farska Ostrva – Finska i Grčka – Rumunija). Danska i Jermenija se sastaju u okviru grupe I. U drugom meču iste grupe na teren izlaze Portugal i Albanija.

Podsjećamo, Srbija je žrijebom dobila jaku grupu I sa Portugalom i Danskom, u kojoj su još neugodni Albanci i Jermeni.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je bila nosilac i u kvalifikacijama će biti u grupi B sa reprezentacijama Belgije, Izraela, Velsa, Kipra i Andore. Hrvatska je u grupi H gdje su još Italija, Malta, Azerbajdžan, Bugarska i Norveška. Crna Gora je u grupi G sa Rusijom, Lihtenštajnom, Moldavijom, Austrijom i Švedska, a od ostalih Eks-Ju reprezentacija Makedonci su u grupi gdje su nosioci Španci, a Slovenci idu na Engleze.

 

Grupa A: Holandija, Kazahstan, Island, Latvija, Turska, Češka

Grupa B: Bosna i Hercegovina, Andora, Kipar, Vels, Izrael, Belgija

Grupa C: Španija, Luksemburg, Makedonija, Bjelorusija, Slovačka, Ukrajina

Grupa D: Njemačka, Gibraltar, Gruzija, Škotska, Poljska, Irska

Grupa E: Engleska, San Marino, Litvanija, Estonija, Slovenija, Švajcarska

Grupa F: Grčka, Farska Ostrva, Sjeverna Irska, Finska, Rumunija, Mađarska

Grupa G: Rusija, Lihtenštajn, Moldavija, Crna Gora, Austrija, Švedska

Grupa H: Italija, Malta, Azerbejdžan, Bugarska, Norveška, Hrvatska

Grupa I: Portugal, Albanija, Jermenija, Srbija, Danska

 

Po prvi put na Evropskom prvenstvu nastupiće 24 ekipe – a Gibraltar igra svoje prve kvalifikacije. Trebali su završiti kod Španije u grupi, međutim, zbog političkih razloga i prepiranja UEFA je prije žrijeba zabranila da te dvije reprezentacije budu u istoj grupi.

Pored domaćina Francuske, plasman iz kvalifikacija izboriće po dvije najbolje selekcije iz svake grupe, te najbolja trećeplasirana ekipa. Ostalih osam trećeplasiranih ekipa igraće baraž za preostala četiri mjesta.

Prvo kolo kvalifikacija odigraće se je za 7., 8. i 9. septembra 2014. godine, a posljednje 9. i 13. oktobra 2015. godine. Izvor: RTRS

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.