Za sedmicu uživanja trošak 800 maraka

September 9, 2014, 7:14 am

Samo putovanje, u zavisnosti od toga gdje se ide i koliko se ostaje, košta između 400 i 550 maraka, ali treba imati na umu da školarci na put odnose bar 200 KM, te da bar 50 potroše na potrepštine koje će ponijeti sa sobom.

Najpopularnija adresa im je Grčka, potvrdili su u školama, gdje kažu da se učenici vesele ovakvim putovanjima jer je mnogima od njih ovo prvi put da putuju na more.

Roditelji, s druge strane, nisu toliko oduševljeni jer im ekskurzije, kako kažu, donose i brigu i trošak.

Upravo u Grčku uskoro će otputovati đaci banjalučke Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, što ih već u startu, ako se ne odluče plaćati na rate, dođe 535 maraka.

“Na ekskurziju idu u periodu od 14. do 21. septembra. Cijena aranžmana je 535 KM, a može se platiti u šest rata”, naglašava Slavica Pantović, pomoćnik direktora Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Banjaluka.

U Grčku će uskoro otputovati i učenici Poljoprivredne i medicinske škole Bijeljina, čiji direktor Rodoljub Vulović kaže da će ih to koštati više od 400 maraka.

“Njih oko 200 ići će u Grčku 14. septembra naveče. Koštaće ih nešto više od 400 maraka. Odabrali su turu koja obuhvata pola boravka u Asprovalti, i isto toliko u Paraliji, a riječ je o sedam-osam noćenja”, precizirao je Vulović.

On je naglasio da je među učenicima završnih razreda bilo i onih koji zbog nedostatka novca nisu mogli sebi da priušte ovo putovanje, ali da su pokušali da im pomognu, što su i uspjeli.

“Vidjeli smo s agencijama i firmama da im pomognemo, pošto smo poznati po humanitarnom aktivizmu. Onoliko koliko smo novca mogli da skupimo, za toliko smo učenika obezbijedili putovanje”, naglasio je Vulović.

U Paraliju je juče ujutru otputovalo oko 110 učenika završnih razreda Srednje škole “Mihajlo Petrović Alas” iz Ugljevika, a vraćaju se u subotu naveče.

“Plaćali su oko 430 maraka ovo putovanje”, kazali su u toj školi iz Ugljevika.

Banjalučanka, čija kćerka za nekoliko dana ide na matursku ekskurziju, kaže da je to i veseli i brine.

“Kao prvo, sikiram se kako će to sve proći jer i sami znate šta se sve dešava. Drugo, to je veliki trošak. Kako sam ja računala, izaći će nas oko 800 maraka jer je oko 500 uplata, a još oko 200 ću dati kćerki da ponese, i 100 ćemo potrošiti za pripremanje. Srećom, naša rodbina je već darovala kćerki novac za put, pa ćemo to nekako uspjeti prebroditi”, kaže ova Banjalučanka./nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *