TV K3

android aplikacija

instaliraj

Za obnovu zdravstvene ustanove u Šamcu 500.000 evra

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je ruska "Vnješekonom banka" donirala 500.000 evra za obnovu zdravstvene ustanove u Šamcu.

Za obnovu zdravstvene ustanove u Šamcu 500.000 evra

Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom Upravnog odbora “Vnješekonom banke” Vladimirom Dmitrijevim istakao da je novac već uplaćen Fondu solidarnosti.

“Zahvalio bih ovoj banci koja je na prvu vijest o poplavama u Srpskoj saopštila da će donirati ova sredstva za obnovu područja koja su stradala u poplavama. Čini mi se da ova sredstva dolaze u pravo vrijeme, odnosno kada je prestao interes drugih za pomoć ovim područjima”, rekao je novinarima Dodik.

On je podsjetio da ima mnogo potreba za pomoć domaćinstvima, ustanovama i komunalnoj infrastrukturi koja je oštećena u poplavama.

“Na sastanku smo razgovarali i o projektima koje Srpska realizuje u saradnji sa ruskim kompanijama. Bez doprinosa ove banke i Vladimira Dmitrijeva ne bi bio realizovan projekat koji se odnosi na naše dvije rafinerije”, naveo je Dodik.

On kaže da je na sastanku razgovarano i o saradnji u oblasti poljoprivrede.

“Ruska banka bavi se podrškom ruskoj privredi izvan Rusije i na nama je da sada nađemo adekvatan projekat i pokušamo ga realizovati”, pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovo je dokaz da je ranije data riječ i prijateljstvo Rusije i Srpske jače od sancija koje su izavale probleme privredi i finansijskom sektoru Rusije.

“Vjerujem da će Rusija iz svega izaći jača i da će osnažiti potencijale i mogućnosti. U Republici Srpskoj smo solidarni, razumijemo rusku poziciju i nismo pristali na traženja predstavnika međunarodne zajednice da budemo dio onih koji će podržati sankcije Rusiji”, rekao je Dodik, napomenuvši da će se to pokazati dobrim ne samo za privredu Srpske, nego i za Federaciju BiH.

On kaže da Srpska ostaje u jakom prijateljstvu sa Rusijom i da veoma pažljivo prati stradanja Rusa u Ukrajini.

Dmitrijev je istakao da ova banka 10 godina sarađuje sa rukovodstvom Republike Srpske i podržava ekonomske projekte u Srpskoj.

“Zbog naših tradicionalnih prijateljskih odnosa morali smo da reagujemo i uručimo ova sredstva. Zdravstvena ustanova u Šamcu biće obnovljena našim sredstvima, a isto tako smo postupili prije dvije godine na krajnjem istoku Rusije”, rekao je Dmitrijev.

On je napomenuo da će na ovogodišnjem Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu biti nastavljeni razgovori sa predstavnicima Republike Srpske.

Sastanku sa predstavnicima “Vnješekonom banke” prisustvovala je i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović.

Nakon sastanka u Palati Republike delegacija Srpske i ruske banke posjetili su Hram Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Komentarišite

Your email address will not be published.