Za Mostar će biti upućeno 500 vakcina “Spunjik Ve”

April 27, 2021, 2:54 pm

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo jer je u Republiku Srpsku stiglo 25.000 vakcina “sputnjik ve” iz Rusije, te najavio da će 500 doza ovih vakcina biti upućeno za Mostar.

“Uskoro će doći i druga doza ove količine i vjerujemo da ćemo sada u kontinuitetu biti spremni da imamo značajne količine vakcine”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će 500 doza biti upućeno u Mostar kao pomoć tamošnjim građanima, koji žele da prime ovu vakcinu.

“Imao sam priliku da se čujem sa nekima od njih i smatramo da treba da im pomognemo”, rekao je Dodik.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH, Dodik je naveo da ima puno zastoja u realizaciji određenih projekata, te da će o tome, zajedno sa nekim od članova Predsjedništva BiH, danas u 17.30 časova razgovarati on-lajn sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom.

“Ima tu mnogo zastoja koji su u vezi sa pandemijom, te nabavkom vakcina. Vidimo i da Evropa ima sa tim mnogo problema, ali smo mi u još većim problemima, kada je riječ o aranžmanu sa njima”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Republika Srpska krenula u neku drugu priču kada je riječ o tom problemu, te da je danas dobio potvrdu da će 4. maja stići 80.000 doza kineske vakcine isključivo za Republiku Srpsku, jer ih je ona kupila.

“Tako da ćemo mi na drugim stranama obezbijediti vakcine, ali da smo se oslonili samo na njih i njihov `Kovaks` program ne bismo imali nijedne vakcine i to govori o tome da imamo o čemu da razgovaramo”, rekao je Dodik.

On kaže da je, sa druge strane, Evropa izašla pompezno krajem prošle godine sa nekim velikim finansijskim sredstvima, navodno za Balkan, koja opet nisu dovoljna.

“Suviše se malo para daje za naš suverenitet ovdje koji oni hoće, u dugoročnom smislu da poklope sa tim svojim navodnim projektima. Biće ovo prilika i da navedemo neke od njih, a što se mene tiče isključivo one koji su u Republici Srpskoj, vezano za ranije dogovore, a najvažniji mi je Koridor `Pet ce`, odnosno izgradnja dionice auto-puta od Johovca do Vukosavlja, kako bi se on integrisao dalje u sistem auto-puteva”, rekao je Dodik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.