Vulkansko rudarstvo, najteži posao na svijetu

July 16, 2016, 8:04 am

Berači sumpora redovno nose rudu težine jednog čovjeka na svojim leđima i ramenima, opremljeni su samo krpama kojima prekrivaju lice i pod velikim temperaturama rizikuju život od otrovnih gasova, što često ostavlja dugoročne posljedice po zdravlje ovih radnika, prenosi Si-En-En.

Ovaj vulkan nije eruptirao više od 64 godine, ali je itekako „živ“, što predstavlja osnovnu opasnost po radnike, koji su, kako se smatra, očigledno najhrabriji muškarci na svijetu.

Svaki od njih, naime, po povratku, mora da balansira sa dvije ogromne korpe na leđima, pune vrelog sumpora, teške ukupno oko 80 kilograma, koji se otkida sa poda kratera vulkana.

Njihov posao počinje neposredno poslije ponoći, u potpuno mraku u kome gust vulkanski dim „pali“ sinuse oštrim i kiselim mirisom.

Vidljivost je smanjena na jedva metar pa je čak i uz pomoć baterijske lampe spuštanje niz vulkan veoma opasno zbog, kako se navodi, kamenite staze koja je strma i klizava.

Na rubu kratera, oko 2.600 metara nadmorske visine, gustina isparenja otrovnih gasova je drastično povećana.

Inače, vulkan Ijen je poseban jer umjesto užarene narandžaste izbacuje lavu plave boje.

Za ovaj neobičan fenomen krivi su hemijski procesi. Naime, plavi plamen se javlja kao posljedica sagorijevanja sumpornih gasova u srcu vulkana na temperaturi od 600 stepeni.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *