TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vujović izabran za ministra finansija

Vanstranački ekspert Dušan Vujović izabran je u parlamentu Srbije za novog ministra

Vujović izabran za ministra finansija

Vujović je izabran javnim glasanjem, pojedinačnom prozivkom poslanika, a za njega je glasalo 175 poslanika, devet je bilo protiv, dok 66 nije glasalo.

Poslije izbora, Vujović je položio zakletvu kojom se zakleo na odanost Srbiji i da će poštovati Ustav i zakon, svoju dužnost obavljati savjesno i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Srbije.

Vujović je bio vršilac dužnosti ministra finansija od kada je ostavku na to mjesto podnio finansijski ekspert Lazar Krstić, koji je postao savjetnik premijera Aleksandra Vučića.

Vujović je 30. jula podnio ostavku na mjesto ministra privrede, koja je istog dana stigla u parlament. On je kao nestranački kandidat stupio na dužnost ministra privrede u Vladi Srbije 28. aprila 2014. godine.

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Usavršavao se na američkom univerzitetu “Berkli”.

Vujović je bio dugogodišnji saradnik Svjetske banke i njen predstavnik u Ukrajini, kao i predstavnik SR Jugoslavije u Svjetskoj banci. Predavao je na nekoliko fakulteta u svijetu. U Beogradu je bio profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju /FEFA/.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, u ime Vlade kao predlagača, pozvao poslanike da podrže prijedlog da Vujović bude novi ministar finansija, navodeći da je Vujović predložen kao ekspert iz ove oblasti, kao i da ima dosta iskustva, između ostalog i u radu Svjetske banke.

Dačić je istakao da se suština strategije koju će Vujović sprovesti može prikazati kroz četiri stuba – smanjenje budžetskih troškova, uključujući smanjenje plata i penzija, smanjenje sive skonomije, povećanje naplate poreza i povećanje efikasnosti rada javnih preduzeća.

Dačić je naveo da je u julu ostavaren suficit u budžetu u iznosu od 107 milijardi dinara zbog mjera koje su preduzete u prethodnom periodu, a da je plan da se za tri godine Srbija vrati na održivi nivo deficita i javnog duga, te da će se detaljne mjere finansijske konsolidacije vidjeti kroz rebalans koji će biti, kako se očekuje, polovinom septembra.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.