TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vučiću je život bio ugrožen

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima mogao da bude koban da se samo minut zakasnilo sa evakuacijom delegacije Srbije, što bi izazvalo dalekosežne negativne posljedice po proces pomirenja u regionu.

Vučiću je život bio ugrožen

“Nema nikakve sumnje – napad je bio pripremljen i organizovan, a namjere napadača su bile veoma opasne. U stampedu mase Vučić je mogao da izgubi život. Na sreću, zbog brze reakcija njegovog obezbjeđenja i specijalaca Republike Srpske do toga nije došlo”, rekao je Dodik.

On je za “Večernje novosti” napomenuo da je Policija Srpske imala odgovornost do ulaza u Memorijalni centar u Potočarima, gdje su posao obezbjeđenja preuzeli Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i organizator.

“Računajući na mogući napad na premijera Srbije, naša policija je u memorijalni kompleks ubacila 15 specijalaca, koji su zajedno sa Vučićevim obezbjeđenjem spriječili masu i da dođe do najgoreg”, rekao je Dodik i naglasio da se napad vjerovatno ne bi desio da je Policija Republike Srpske obezbjeđivala cijeli prostor.

Predsjednik Republike Srpske je istakao treba utvrditi odakle toliko kamenje unutar Memorijalnog centra, ocijenivši da je to ogroman propust Direkcije.

Dodik je zatražio hitnu i profesionalnu istragu, hapšenje napadača i utvrđivanje odgovornosti bezbjednjaka BiH, te istakao da će Srpska biti istrajna i odlučna da se sankcionišu napadači i svi koji su bili odgovorni.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je da je napad ozbiljno ugrozio srpsko-bošnjačke odnose, te poručio da želja za pomirenjem mora biti istinska sa obje strane i da, i poslije svega ovoga, treba razgovarati.

“Ako žele zajedničku državu sa Srbima, onda Bošnjaci moraju prihvatiti ruku pomirenja iz Srbije i odustati od želje za unitarnom BiH. Nemaju samo oni ekskluzivno pravo na državu BiH, u kojoj žive i Srbi, Hrvati i ostali narodi”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ukazao je na to da je premijer Srbije dolaskom u Potočare hrabro, dostojanstveno i konkretno pokazao da se istinski zalaže za bolje srpsko-bošnjačke odnose i za pomirenje, ali je, nažalost, dočekan kamenicama.

“Na Vučićev akt pomirenja odgovoreno je nasiljem i pokušajem linča državnika Srbije. To je bio i napad na Srbiju, Srpsku i srpski narod”, zaključio je Dodik.

Komentarišite

Your email address will not be published.